Napló

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » 2013 » Augusztus » 8 » A hordozókendőről
09:33
A hordozókendőről

“Hordozni mindig jó! Magadhoz közel tartani gyermeked, csodálatos. Odabújik, szinte belesimul a kendőbe, eggyé válik, anya és gyermeke. Ő megnyugszik, te megnyugszol. Ő veled van minden mozdulatodban, te nyugodtan teheted a dolgodat. Mindketten megkapjátok ezzel azt, amit szeretnétek! Bármit csinálhatsz, ő jól érzi magát rajtad, puha melegben, a kendő védelmében te jelented a biztonságot számára. Ahogy jössz – mész, babád a hasadon, csípődön, vagy a hátadon együtt mozog veled. „Érzi az anyai test melegét, szervezetében működésbe lépnek a szeretet hormonok, melynek hatására elárasztja a szeretet a nyugalom és a harmónia érzése. Nem sír, nem szorong, hanem ellenkezőleg, növekvő önbizalommal és növekvő kíváncsisággal fordul a világ felé, melyben élnie adatott.” (Dr. Ransburg Jenő)

Ez a kendő varázslatos hatása. Eleinte bölcsőtartásban vagy fekvőhordozásban, később pedig lehet elől ültetett, zsebes keresztezett, kenguru, vagy csípőn csavart pozícióban hordozni babádat. A kendőben hordozott babáknak szinte hangját sem lehet hallani. Gyermeked megnyugszik mozgásod ritmusától. Kimutatták, hogy a babák motoros, érzelmi és értelmi fejlődésük is stimulálva van a hordozókendőben ért ringató, vesztibuláris ingerek révén. Már a várandósság alatt kialakul a magzatban egy ősi biztonságérzet, amit szülés után tovább tudunk erősíteni, például azzal, hogy közvetlenül születés után az anya mellkasára helyezzük őt, még a köldökzsinór elvágása előtt.

Erre a korai kötődésre épül a későbbi kötődés, amely erősen meghatározza az anya – gyermek kapcsolat milyenségét. A hordozás is egyik fontos feltétele lehet ennek a kötődésnek, melynek hatására tovább erősödhet és szorosabbá válhat kapcsolatod a babáddal. A kisgyermekeknek igényük van a kötődésre, és a biztonságérzetre. Ennek kielégítése az egészséges személyiségfejlődés feltétele, melynek egyik eszköze lehet a hordozókendőben való hordozás.

Általában azok a mamák, akik hordozókendőben hordozzák babáikat, derűsebbek, mosolygósabbak. Ennek nemcsak lelki okai vannak, hanem gyakorlati is. Például így könnyebben el lehet végezni adott estben a házimunkát, megkönnyíti a bevásárlást, a tömegközlekedésről nem is beszélve. Nagy előny, hogy az anya mindkét keze szabad, nem kell leemelni a buszról gyermekestül a babakocsit, és nem kell átvergődni babakocsival a járdán parkoló autók mellett. Szerencsés abban az esetben is, ha nagyobb testvérrel együtt készül az édesanya kimozdulni otthonról. Egyszerűen és könnyen lehet vele közlekedni. Nagyobb gyermek hordozása estén a biztonságérzeten túl izgalmat is jelenthet a gyermek számára. Otthon a mindennapi munkavégzés lehet izgalmas, az utcán pedig az ottani történések, emberek nyújthatnak felfedezni a kendőben csücsülő kisgyermek számára.

Ő a világot magasról látja, nem kell alulról fölnéznie, szinte szemmagasságban van minden. Így nincs olyan érzése, hogy kicsi, és egyedül van. Ha a sok információ láttán – hallatán elfárad, csak befészkeli magát a kendőbe, el tud aludni, egy melegen szerető ember közelségében. Megfigyelések bizonyították azt is, hogy a kendőben hordozás nem árt a csecsemő csontozata fejlődésének, sőt elősegíti azt. A kendőben való hordozás megfelel a csecsemő testtartásának, mert a kendő odasimul a baba testéhez, és nem kényszeríti őt egy természetellenes pozícióba. A hordozókendő alkalmazkodik a gyermek testi fejlődéséhez.

Felhasznált irodalom: Dr. Bauer Béla

http://zsuzsa-dula.hu
Kategória: Zsuzsa dula | Megtekintések száma: 655 | Hozzáadta:: Doula-Zsuzsa | Címkék (kulcsszavak): hordozókendó, rebozo, Dula
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

Statisztika


Online összesen: 14
Vendégek: 12
Felhasználók: 2
sziget8622, gipszjakab99

Naptár

«  Augusztus 2013  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Block title