Napló

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » 2011 » Augusztus » 10 » Mit jelent a párom, és az én számomra a Buddhizmus? 3
12:37
Mit jelent a párom, és az én számomra a Buddhizmus? 3
Köszöntelek kedves olvasó. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy olvasod a blogokat. Mint az előző blogban írtam, folytatom az egoizmussal, és az igaz barátsággal. Hogy a párom és én, hogy látjuk, tapasztaljuk, és e szerint élünk, cselekszünk. Szeretném most veled kedves olvasó ezeket a dolgokat megosztani. Köszönöm.
Még ha önzőek vagyunk is, legyen ez az önzés bölcs és szűklátókörűségtől mentes, és törekedjünk arra, hogy ne csak a saját szemszögünkből szemléljük a dolgokat. Ki tagadná meg a boldogságot? Ki ragaszkodnék makacsul az ostobasághoz? Ki lenne elégedett a csalódottsággal? Ha önzőek akarunk lenni, önzésünk legyen inkább megfontolt, semmint irracionális. Kétféle ego létezik. Az egyik megegyezik az önmagunkról kialakított, önelégült képel. Ez az ego szélsőséges; hamis út, mely csak gondot okoz. A másik ego azzal az erős érzéssel függ össze, hogy "képes vagyok rá", "meg kell tennem", "vállalnom kell ezt a felelősséget". Az efféle éntudat szükséges. Ez az emberi eltökéltség és bátorság alapja, elvesztése pedig elbátortalanodást, csüggedést, önbizalomhiányt, és önutálatot eredményez.
A vágyak egyaránt lehetnek negatívak és pozitívak is. Ha önmagamnak akarok valamit, mondjuk, jó egészséget, ha beteg, vagy egy csésze rizst, ha éhes vagyok, az a vágy tökéletesen jogos. Ugyan ez érvényes az önzésre is, amely szintén lehet negatív és pozitív is. Önmagunk előtérbe helyezése a legtöbb esetben csak kiábrándultsághoz vezet, vagy ahhoz, hogy konfliktusba keveredünk más egokkal, melyek ugyanolyan kizárólagosan viszonyulnak saját létezésükhöz, mint mi magunk. Ez különösen akkor igaz, ha egy erősen fejlett ego önfejűen és követelőzően kezd viselkedni. Az illúzió, hogy állandó énünk van, egy folyton ránk leső titkos veszélyt rejt magában: az akarásét, mely akár még gyilkossághoz is vezethet. A túlzott önzés ellenőrizhetetlen züllöttséghez vezet, és mindig rosszul végződik. Másrészt viszont a szilárd, magabiztos éntudat roppant pozitív dolog lehet. Az erős éntudat, azaz az ember szakértelmének, képességeinek és meggyőződésének tudata nélkül senki sem vállalhat számottevő felelősséget. A felelősségvállalás valódi önbizalmat igényel. Hogyan is menthetné ki egy anya a gyermekét a folyóból, ha nincsen keze?Az egó az a valami, ami az élet minden területén korlátoz minket.
Az egó nem szereti azt érezni, hogy valaki másnak több képessége van, vagy hogy valaki meg tud tenni valamit, amit mi nem. Az egó egyszer azt érezteti velünk, hogy semmi sem vagyunk, máskor pedig azt, hogy minden vagyunk. Óvatosnak kell lennünk.

Az egó elkülönülés és egyéniség. Az elkülönülés és az emberi egyéniség nem élhet az egység és az egyetemesség tengerében. Az egó csak a személlyel és az ő tulajdonával foglalkozik. Ha az egyetemes tudattal foglalkozunk, az egész világegyetemmé válunk. Ebben a tudatállapotban nem úgy viselkedünk, mint az apró egyén, aki csak saját magára formálhat jogot, és úgy érzi:
"Ez az én tulajdonom. Ez az én képességem. Ez az én eredményem."
Nem, ilyenkor azt mondjuk:
"Minden eredmény az enyém. Semmi, sincs, amit ne tarthatnék teljesen a sajátomnak."

Az ego legyőzésének legkönnyebb módja, ha naponta öt percig hálát adsz.
Akkor érezni fogod, hogy egy édes, illatos és szépséges virág növekszik benned. Ez az alázatosság virága. Ha hálát adsz, akkor valami nagyon szép dolgot kapsz, és ez az alázatosság. Ha az egó egyszer meglátta az alázatosság virágát, távozik, mert úgy érzi, valami jobbá válhat, egyetemes egységgé.

Az egó mindig megpróbál a saját maga számára birtokolni dolgokat. De amikor túllépünk az egón, mindent megpróbálunk a világ elégedettségére és a lelkünk elégedettségére odaadni. Kedves olvasó. Remélem nem írtam semmi bonyolultat le. Ha mér is kérlek jelezzél vissza, és személyes üzenetet küldök, hogy teljes mértékben meg értsd a dolgokat. Ha szeretnéd hogy folytassam a blogomat, kérlek jelezzél vissza. A következő témám az igaz barátság, barátok. Köszönöm hogy időt szakítottál arra, hogy elolvastad. Nagy megtiszteltetés számomra.
Kategória: Olvasóink bejegyzései | Megtekintések száma: 1279 | Hozzáadta:: buddha1965
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

Statisztika


Online összesen: 3
Vendégek: 3
Felhasználók: 0

Naptár

«  Augusztus 2011  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Block title