Ezoterikus könyvek, filmek, zenék

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Fájlok » Életmóddal kapcsolatos könyvek » Könyvek - életmód

Vas József Pál - Egy elmeorvos tévelygései PDF
[ · Letöltés távoli szerverről (29 MB) ] 2016-09-20, 07:33

Vas ​​József Pál műve annak való, aki szereti a közérthető, mégis mélyre hatoló esettanulmányokat. Akit érdekelnek a lélek még fel nem fedezett dimenziói, köztük legkorábbi benyomásaink, és hogy ezeket miként őrzi meg az emlékezetünk. Hogyan idézhetjük fel akár legelső tapasztalatainkat? Milyen formában hozza elő a hipnózis például a magzati és születés körüli emlékeket? 
Az vegye kézbe a könyvet, akit érdekel, hogy 36 éves gyógyítás hátterén miként ötvözi a szerző széles körű kulturális ismereteit, zenei élményeit, és azt a tapasztalatot, ahogy hipnotizálás közben a lehető legközvetlenebbül tapasztalja meg a másik embert. Milyen módon lehet közel kerülni akár a szkizofrén betegek látszólag idegen és szorongató belső világhoz is? 
A könyv lapjai mögött egy hősi eposz is rejlik: a hős pedig maga az elmeorvos szerző, aki pályája derekán, tapasztalt szakemberként visszatért az iskolapadba, mert meggyőződése szerint a hatékonyabb gyógyításhoz arra volt szüksége, hogy elsajátítsa a hipnózist. Itt viszont már „tanulóként” merész újításon törte a fejét: elhatározta, hogy a legsúlyosabb betegeit is hipnotizálni fogja. A könyvből szemléletesen kiderül, hogy a magyar pszichiátria berkeiben eleinte mekkora ellenállással fogadták ezt az ötletet. Megütközést keltett, hogy már kezdetben egyik borderline betegét hipnotizálta. Ennél a betegcsoportnál ugyanis – csakúgy mint a skizofréneknél – mindaddig ellenjavalltnak számított a hipnózis, mivel úgy tartották, nemhogy gyógyítaná őket, hanem még súlyosbítaná is az állapotukat. Azóta ez a felfogás, köszönhetően a szerzőnek is, idejét múlttá vált. Az eredmények azt mutatják, hogy a borderline betegek esetében a hipnózis rendkívül hatékony terápiás eszköz lehet. A könyvben szereplő esettanulmányok látványos gyógyulásokat mutatnak be. Ami a skizofréneket illeti, sajnos nem ilyen kedvező a helyzet. Ahogy a szerző az egyik esettanulmányt bevezeti: „ez nem győzelmi jelentés”. Bizony, nem az. De azt sem lehet mondani, hogy „tévelygés”, ahogy a könyv címe sugallná. Hiszen világosan kiderül, hogy még a skizofrénia akut szakaszában is – amikor a beteg hallucinál, amikor a terapeutát akár saját üldözőjének hiszi – érdemes bevetni a hipnózis-kezelést. Ehhez azonban speciális módszerekre, rendkívüli felkészültségre és főleg beleérző képességre van szükség. 
Mindezeken túl vallomás és kitárulkozás is ez a mű. Az elmélkedő esszéket és esettanulmányokat lírai betétek, „capricciók”, naplórészletek színesítik és teszik igazán hitelessé. A személyes, szubjektív hangvétel kedvelői éppúgy élvezettel forgathatják e könyv lapjait, mint azok, akik elsősorban új és inspiráló gondolatokra vágynak. 
Az „Egy elmeorvos tévelygései”-nek befogadásához az olvasónak nem kell szakembernek lennie. Nem kell értenie a szakzsargont. A könyv közérthető nyelven íródott, remek stílusban – csupán nyitottságra van szükség hozzá. Nyissuk ki tehát, és gazdagodjunk általa!

Kategória: Könyvek - életmód | Hozzáadta:: Zsóka
Megtekintések száma: 571 | Letöltések: 250 | Hozzászólások: 2
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 21
Vendégek: 20
Felhasználók: 1
Marcsi84

Block title