Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Csak természetesen! » Természet az otthonunkban

A tánc, mint terápia - Lelki traumák oldása
Mindennapjainkban nem figyelünk eléggé testünk jelzéseire, már csak akkor reagálunk, ha betegség formájában jelentkezik a baj. Pedig testünk finom jelzései soha nem hazudnak. A mozgás, tánc során testünk megmutatja, hol vannak bennünk elakadások, hol vagyunk nyitottak és zártak.
A tánc az emberiség kezdete óta kíséri és támogatja az embereket, a legősibb mozgásformáink egyike. Az élet minden területén találkozhatunk ritmussal, a ritmus maga a természet, összeköt minket a világ egészével.

A természet közelében élő embereknek ez nem okoz gondot, hiszen a természet ritmusának változásait figyelembe véve élik életüket. Minket, a mai rohanó, modern világban élőket már eltérítenek a külső elvárások és örülünk, ha egy-egy pillanatra rákapcsolódhatunk az univerzum és saját belső világunk rezgéseire.

A táncterápia abban segít, hogy ezt a természethez közeli, belső ritmust újra felfedezzük és összehangoljuk testünket és lelkünket – mondja Kováts-Megyesi Krisztina táncterapeuta, aki a hétköznapjaiban emellett harmóniára törekvő feleség, édesanya, sportoló és folyamatosan fejlődő, ébredő nő.

– Mikor lépett az életedbe a táncterápia? Nem borultak fel ettől a váltástól a magánéleti szerepeid?
– 2006-ban végeztem el a Pécsi Tudomány Egyetem Művészeti Kar Művészetterápia szakát, azóta dolgozom csoportokkal, köztük kismamákkal, nőkkel, olykor sérült, epilepsziában szenvedő emberekkel. A táncterápia nemhogy felborította volna a magánéletem, de attól fogva tudom igazán boldogan és kiegyensúlyozottan megélni az anyaságom, a családi kapcsolataim, a hivatásom, egyszóval a tánc a harmóniát segíti megteremteni magamban és a világban.
– Szükséges ehhez az, hogy legyen ritmusérzékünk, esetleg tánctudásunk?
– Nem, egyáltalán nem szükséges megelőző tánctudás, bármikor képesek vagyunk a táncterápiát elkezdeni és a ritmusérzékünk ösztönösen éledni fog, hiszen a belső ritmusunk állandó jelleggel éltet minket, olykor figyelmeztet. Mindennapjainkban nem figyelünk eléggé testünk jelzéseire, már csak akkor reagálunk, ha betegség formájában jelentkezik a baj. Pedig testünk finom jelzései soha nem hazudnak. A mozgás, tánc során testünk megmutatja, hol vannak bennünk elakadások, hol vagyunk nyitottak és zártak.
– A táncterápia tehát egyfajta önismereti módszer?
– Azt gondolom, attól több, de mindenképpen segíti az önismeretet és fejleszti a lelki képességeket. A táncban való önkifejezés segítségével felismerhetjük régi s megrögzött viselkedési mintáinkat, nem tudatos mozdulatainkat, kapcsolódásainkat másokhoz és ezek feldolgozhatóvá, átírhatóvá válnak. Új nézőpontot és kapcsolatot alakíthatunk ki a múltban szerzett élményekkel, tapasztalásokkal. A tánc, a mozgás képes kitisztítani a testben az energia áramlását, képes feloldani a lelki traumák, régi élmények által létrejött megkövült információkat, és általa új kapcsolatok és kötődések jönnek létre. A táncterápia tehát azon túl, hogy fejleszti az önismeretet, egyértelműen beindítja a test és lélek gyógyító, tisztító, feloldó mechanizmusait.

– Akkor egyetlen alkalom eredménytelen maradhat?
– Természetesen ez nincs így, hiszen egyetlen alkalom során is elképesztő oldások jöhetnek létre és élni kezdenek a felszabaduló energiák, azonban valóban érdemes folyamatában megélni a táncterápia hatásait, mert akkor igazán eredményes a test és lélek változása, alakulása. Volt olyan a csoportomban, aki a táncterápia hatásának köszönhetően fizikailag, testi tartásában olyan eredményt ért el rövid idő alatt, hogy újra félmaratonok, maratonok futásába kezdett, de lelki szinten is elképesztő átalakuláson mennek végig a résztvevők.
– Számodra mit jelent a tánc és a csoportok vezetése? 
– Számomra a tánc szabadságot jelent, mely lehetőséget ad arra, hogy mélyen Önmagamra figyeljek és elérjem lelkem rejtett rétegeit. Csoportjaimon egy biztonságos és szabad közegben lehetőség adatik arra, hogy bárki megtalálja Önmagát, és felismerje a benne rejlő elképesztő erőket, melyek a régi és negatív beidegződéseket elengedni és feloldani segítenek. Az őszinte önszeretet útjára térhetünk, mellyel együtt teljesebben és önazonosabban élhetünk.
.A táncterápia mindenkiben egyedi utat jár be, azonban egy valami bizonyos benne, mindenkiben elindítja és végig támogatja azokat az önismereti utakat melyek mindannyiunk életét képes jobbá tenni és a szeretetbe vezetni. Én évek óta élem a táncterápia áldásos hatásait és boldog vagyok attól, hogy a mindennapjaim során olyan emberekkel foglalkozhatok, akik kortól, nemtől függetlenül olyan útra térnek, ahol ők egyre kiteljesedettebbek és kiegyensúlyozottabbak lesznek.
Forrás: http://www.astronet.hu/test-es-lelek/alternativ-kezelesek/a-tanc-mint-terapia-lelki-traumak-oldasa-103210
Kategória: Természet az otthonunkban | Hozzáadta:: Zsóka (2013-09-27)
Megtekintések száma: 1225 | Hozzászólások: 1
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 6
Vendégek: 6
Felhasználók: 0

Block title