Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Csak természetesen! » Természet az otthonunkban

Szobai szökőkuta - házilag
A víz jelenléte a szobában megnyugtatóan hat az emberre, legyen szó egy kis dézsatóról, akváriumról, vagy szobai szökőkútról. Utóbbi előnye, hogy az állandóan forgatott víz jobban párolog, előnyös mikroklímát teremtve főleg télen, a fűtés miatt száraz levegőjű szobában.

Házilag is készülhet

Szobaszökőkutat vásárolhatunk készen is, de magunk is összeállíthatjuk. A kész termékek ára 15000 forinttól felfelé mozog. A szobaszökőkút egy egyszerű, de praktikus és látványos dolog. Kell egy kerámiatál, ami nem szivárog, ebbe beletesszük a barkácsboltokban is kapható kis teljesítményű szökőkútszivattyút. Kavicsokkal rögzítjük, és egyben eltakarjuk a szivattyútestet úgy, hogy a kivezető csöve kilátsszon. Ezt is elrejtjük valami nagyobb kőbe fúrva, vagy csak annak takarásában.
A szökőkutat kis vízigényes növényekkel: páfrányokkal, broméliákkal díszíthetjük. Feltöltjük annyi vízzel a tálat, hogy a kavicsokat ne lepje, de a teljes szivattyútestet fedje, sőt néhány centiméterrel magasabban álljon. Amint bekapcsoljuk, a szivattyú elkezdi forgatni a vizet: alulról szívja, felül kilövelli, onnan az visszacsurog a tálba és így egy körforgás alakul ki. Rendszeresen ellenőrizzük a vízszintet a tálban. Ez lényeges, mert ránézésre nem látjuk, hiszen a vízszint a takarókavicsok alatt van, de hogy mennyivel azt csak akkor látjuk, ha ujjunkkal beletúrunk.

A víz állandó mozgása miatt nagyon gyorsan párolog, és ha a szivattyú elkezd szárazon futni az alacsony vízszint miatt az a vesztét okozhatja! A szivattyút takaró kavicsok legalább 1-2 centiméter átmérőjűek legyenek. Ez fontos, mert minél kisebbek a kavicsok, annál kisebb köztük a víz által kitölthető rész, és a szivattyúnak annál jobban kell erőlködnie, hogy a vizet kiszívhassa közülük.

Kategória: Természet az otthonunkban | Hozzáadta:: Zsóka (2011-03-06)
Megtekintések száma: 1896
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 9
Vendégek: 9
Felhasználók: 0

Block title