Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Ezoterikus cikkeink » Ezoterikus cikkeink

A Hold hatásai
A világtörténelmi eseménynek számító 1969. júliusi holdséta aligha csorbított azon a csodálaton, ami a Holdat övezi. És megmaradt a mágikus erejébe vetett hit is, hiszen milliók tapasztalták már saját bőrükön, hogy milyen mértékben képes befolyásolni a földi életet.
E földi hatások miatt számos ősi civilizáció istennőként tisztelte a Holdat.

Már az ősi egyiptomiak, sumérok és a tengeren túli inka-maya kultúra papjai is istennőként kezelték. Miután nyomon tudták követni a ciklusait, és mert megtapasztalták „erejét”, hatását a termésre, a vizekre, az időjárásra, magától értetődő volt, hogy nemcsak áldoztak Holdistennőnek, hogy kegyeit elnyerjék, de az első naptárakat is az ő „viselkedését kőbe vésve” alkották a világ minden táján, egymástól függetlenül.

A Hold járására épülve készült az azték, a kínai, az egyiptomi, a druida naptár, így a világ egymástól távol eső tájain csaknem azonos időszámítást alkalmaztak: holdhónapokkal, holdévekkel számították az idő múlását.
A Hold járásához igazodtak a földművesek, a gyógyítók, a gyógyfüvesek, de még az alkimisták is.

A Holdnak a szervezetre gyakorolt befolyását, a földsugárzáshoz hasonlóan, egyelőre nehéz bizonyítani. Például nehéz kimutatni, hogy egy műtét csak azért nem sikerülhetett, mert rossz holdállás idején végezték. De azt már egyre több orvos elismeri, hogy telihold idején gyakoribb a vérzékenység, a szervezet vízháztartása és keringése könnyebben felborul, ilyenkor több a gyermekszületés, de az idegösszeomlás is.

A statisztika objektív adatokat szolgál, és ezek tanúsága szerint nemcsak sokkal több a komplikáció, a bevérzés
a teliholdkor végzett beavatkozások után, mint mondjuk újhold idején, hanem több a közlekedési baleset, az erőszak, a bűncselekmény is. Az emberek teliholdkor érzékenyebbek, nyugtalanabbak, rosszabbul alszanak, mint máskor.

Több évezredes megfigyelések nyomán ugyancsak a statisztikára támaszkodva állíthatjuk, hogy amikor a Hold vizes jegyben (Rák, Skorpió, Halak) jár, gyakoribb a csapadék, még a száraz évszakokban is. A föld jegyeket (Bika, Szűz és Bak) a néphagyomány „hidegnapoknak” nevezi, mert ilyenkor nemcsak egy-két fokkal hűvösebb lesz az idő, mint előtte, s utána, hanem még az azonos hőmérsékletnél is hidegérzete támad az embernek, mert beborul az ég, vagy feltámad a szél. A tűz jegyű holdállás (Kos, Oroszlán és Nyilas jegyben járva) viszont „melegnap” van, még ha nincs is napsütés, a hőérzet melegebb az átlagnál. Mivel a Hold a csillagokkal „szemben” vonul, azaz kelet felé halad, minden éjszaka később „kel fel”. Viszont
telihold mindig napnyugtakor jelenik meg az égen, és napkeltekor tűnik el. Amikor a Hold (egy évben kétszer) a Föld és a Nap közé kerül, holdfogyatkozás következik be. Ezt az eseményt a mai asztrológusok már nem tartják olyan sorsfordító eseménynek, mint ahogy néhány száz évvel ezelőtti elődeik tanították.

Ma a modern tudomány a két agyféltekét szolárisnak (Nap jellegűnek) és lunárisnak (Hold jellegűnek) tartja, vagyis az előző az információkat racionálisan feldolgozó bal oldali, az utóbbi az érzelmeket, érzékelést irányító jobb oldali.

A Hold rávilágít belső érzéseinkre

Az asztrológiában a Nap helyzete jelöli a külső adottságokat, a Hold pedig a belsőt, az érzéseinket, a világhoz való viszonyunkat. Ha valaki kíváncsi az adottságaira, lehetőségeire, nem elég, hogy tudja: melyik állatövi jegyhez tartozik a születésnapja, hová esik az aszcendense (születési órája), hanem jó ha azt is tudja: melyik jegyben járt a Hold születése pillanatában. Mert az úgynevezett Holdjegy alaposan befolyásolja a személyiséget.

Mindegyik jegyet máshogy befolyásolja

Akinek a Kosban áll a Holdja, az mindegy, milyen csillagjegyben született, temperamentumosabb, rámenősebb, mint a jegy többi szülöttei. A Bika holdjegy türelmesebbé, kitartóbbá tesz (még a legállhatatlanabbnak tartott Ikrek is visszafogottá válik), az Ikrek-Holddal viszont nagyon nehezen találja a helyét az ember. A Rák-Hold erősen érzelmessé tesz, az Oroszlán holdjegy játékossá, a Szűz holdjegy viszont racionálissá. Akinél a születésekor Mérlegben járt a Hold, az élvezi a kapcsolatokat, a Skorpió holdjegyűek viszont épp ellenkezőleg, inkább visszavonulók, titokzatosak. A Nyilas-Hold nyughatatlanná tesz, míg a Bak-hold már-már fanatikusan kitartóvá. A Vízöntő holdjegy a kreativitást növeli, míg a Halakban járó Hold a horoszkóp tulajdonosát rendkívül érzékennyé teszi.

A fentiek is bizonyítják, hogy milyen felelőtlenség egy-egy csillagjegy alapján sommás véleményt mondani valakiről, anélkül, hogy ismernénk a horoszkópja többi aspektusát.

Egy-egy csillagjegyen általában két nap alatt vonul át a Hold, és ezeken a napokon leginkább azokra van hatással, akiknek a holdjegye ugyanabba a csillagjegybe esik, de nem árt figyelemmel kísérni másoknak sem, mert egyrészt önmaguk, másrészt a környezetük reakcióit könnyebben érthetik, s felkészülhetnek bizonyos érzelmi eseményekre.

Az utóbbi évtizedekben a geofizikusok egyre világosabban látják, hogy az űr és a Föld természeti folyamatai összefüggenek. A naptevékenység ritmusai szerint váltakoznak az esős és aszályos időszakok, a napkitörések nyomán pedig gyakran ciklonok, orkánok, tájfunok söpörnek végig a Földön. Egyre világosabbá válik, hogy a természetben fogaskerékszerűen a folyamatok bonyolult láncolata szabályoz mindent.

A természet eme érdekes összjátékában szerepet kapnak az asztrológia évezredes megfigyelései is. Ez teszi indokolttá korunkban az asztrológiával való foglalkozást, megállapításainak felülvizsgálatát, elméletének korszerűsítését.

A Hold-jóslások tudományos háttere

A mezőgazdaságban és az állattenyésztésben már nagyon régóta ismeretesek az asztrológiai természetű Hold-receptek. Ilyenek például azok a szokások, amelyek a fakitermelés időpontját egy meghatározott holdfázishoz kapcsolják. Ezek szerint a kivágott fa víztartalma öszszefüggésbe hozható a kivágáskor fennálló holdhelyzettel. Vagy bizonyos növények ültetésénél is meghatározott holdfázis követendő. Plinius a szőlő metszésére a fogyó hold időszakát tartja a legjobbnak. A szárnyasokat tenyésztők gyakran úgy irányítják az ültetést, hogy a kicsinyek újhold idején bújjanak ki a tojásból, mert tapasztalataik szerint olyankor jobban fejlődnek. A tehén vemhességének ideje pontosan tíz holdhónap. Ha a tehenek valamilyen fertőző betegség következtében elvetélnek, az csaknem mindig a holdhónap kerek többszörösének időpontjában következik be.

Amerikai kutatók 1974-ben babbal folytattak tüzetes vizsgálatokat, és arra az eredményre jutottak, hogy a növény vízfelvétele szoros párhuzamban áll a holdfázisokkal, és a legmagasabb értékét éppen a négy legfontosabb holdváltozás idején, újholdkor, holdtöltekor, az első és a harmadik negyed idején veszi fel...

A magyar szőlősgazdák gyakran megvárják a holdtöltét a szőlőmetszés kezdésével. Ilyenkor a Nap–Hold szembenállás miatt a Hold kisebb mértékben vonzza a nedvességet a növények szárába, és ezáltal csökken a metszés utáni „könnyezés”, folyadékveszteség…

Az 1990 és 1994 között végzett kriminalisztikai vizsgálatok kimutatták, hogy a telihold utáni napon az átlagérték négyszeresére növekszik a gyilkosságok száma. A vizsgálat még arra is rámutatott, hogy telihold idején emelkedik a közlekedési balesetek, öngyilkosságok, epilepsziás rohamok száma és fokozódnak a mániás depressziós tünetek. Több kutató véleménye szerint ezek a jelenségek részben azzal magyarázhatóak, hogy a Hold dagálykeltő hatása miatt a sejtekben, szövetekben megváltozik a biológiai só-víz háztartás egyensúlya, másrészt a telihold okozta földmágneses változások közvetett hatása is számításba jöhet.

A Hold és a szaporodás

A Holdnak az ivarciklusokra gyakorolt hatását már régen feltételezték. Ismert bizonyos tengeri algák spórakibocsátása, édesvizek mikroszkopikus növényállományának erősebb szaporodása az egyes holdfázisokban… A 19. században több kutató kísérelte meg a Holdnak az ivarcikusra gyakorolt hatását emberi vonatkozásban is kimutatni. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy az Északi-tenger partvidékén a dagályt követő órákban több mint 30 százalékkal nagyobb a születések száma, mint apály idején…

Egy amerikai kutató több mint tízezer nő havi ciklusát vizsgálva megállapította, hogy a menstruáció a Nap és a Hold együttállásakor (újhold), illetve szembenállásakor (holdtölte) indul meg. Tudományos vizsgálatok szerint a serdülő lányok közül legtöbben januárban menstruálnak először, de van egy július–augusztusi csúcs is…

A születési képletben a Hold helyzete nemcsak az érzékenységet, a lelki beállítottságot mutatja, hanem a fogantatási hajlamot, sőt, a gyermekáldás időpontját, a születendő gyermekek nemét is meg lehet állapítani…

(Forrás: astronet)
Kategória: Ezoterikus cikkeink | Hozzáadta:: Zsóka (2011-02-18)
Megtekintések száma: 1081 | Hozzászólások: 1
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Ezoterikus cikkeink [116]
Ezoterikus cikkek gyűjteménye

Statisztika


Online összesen: 12
Vendégek: 12
Felhasználók: 0

Block title