Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Ezoterikus cikkeink » Ezoterikus cikkeink

Az éltetés TAO-ja
Egészségünk megőrzését és életünk meghosszabbítását szolgáló gyakorlatok.

A TAO nyolc alapkövéről szóló cikkben „Egészséges vagyok, mégsem érzem jól magamat a bőrömben!” röviden felsoroltam a taoista egészség-modell nyolc alkotóelemét. Ebben a cikkben a második alapkőről, az egészség-megőrzés fontosságáról és annak gyakorlatáról lesz szó.

Szorosabban véve az éltetés TAO-ját nevezhetjük életmódnak, gyakorlati életfilozófiának. Arra a kérdésre ad választ, hogy mit teszünk magunkért, mit teszünk azért, hogy egészségünket megőrizzük és/vagy megromlott egészségünket helyreállítsuk. Az egészség-megőrzés, öngyógyítás tudománya. Azokat a szellemi és fizikai gyakorlatokat foglalja egybe, amelyeknek a célja a test természetes gyógyító erejének, öngyógyító képességének a felébresztése, a test revitalizációja, a betegségek megelőzése és terápiája, illetve a test-lélek-szellem összekapcsolása és az ember által elérhető legmagasabb szintű szellemi-testi fejlődés (tudatosság/megvilágosodás) elérése.
Kínában ezeket a gyakorlatokat Chi Kung (csikung) néven említik és ezen a néven kerültek át e gyakorlatok Európába is. A Chi (csí) jelentése életerő, energia, míg a Kung jelentése munka. A kínai TAO (taoista) energia-gyakorlatok (csikung) – a hozzájuk kapcsolódó harcművészeti alkalmazásokkal együtt - átfogó rendszert képeznek, amely a szellem-lélek-test hármasságának egészségével azok kapcsolatával, az egész ember holisztikus megközelítése mellett foglalkozik.

A csikung gyakorlásának alapvetően három célját különítik el:
1) egészség megőrzés, betegségek gyógyítása, az élet meghosszabbítása,
2) harcművészeti készségek fokozása,
3) megvilágosodás (buddhaság) elérése.
Alapvető gyakorlatai négy csoportba oszthatók:

mozgás-gyakorlatok: olyan koncentrált, tudatos, meditációs állapotban végzett mozgásgyakorlatok, energiagyakorlatok, amelyek az energia (csí) gyűjtését, mozgatását, és öngyógyító célú felhasználását, a test ellazítását, nyújtását és erősítését, az egyes szervek energetizálását vagy gyógyítását segítik elő;
meditációs gyakorlatok: általában nyugalmi állapotban végzett relaxációs, koncentrációs, kontemplációs és meditációs gyakorlatok, melyek elsősorban a belső erő fejlesztését és a szellemi felemelkedést szolgálják;
légzőgyakorlatok: a légzés szabályozását, a test életerejét fokozó légzőgyakorlatokat, a légzés erejével végzett energiagyakorlatokat foglalnak magukba;
harcművészeti alkalmazások: a kínai eredetű harcművészeti ágak és iskolák gazdag tárháza tartozik ide.
A kínai csikung sok irányzata és tanítása titkos volt napjainkig, a tudás mesterről tanítványra került átadásra. A nagyközönség csak egyes egészségügyi vonatkozású gyakorlatot, gyakorlatsort ismerhetett meg. Az ezoterikus tanítások elterjedésével, a tudatszint emelkedésével és a még további tudatszint növelés szükségességének felismerésével a tanítások egyre gyorsabb ütemben kerültek/kerülnek nyilvánosságra. Tradicionális, hosszú évezredek óta fejlődő iskolák is folyamatosan teszik hozzáférhetővé a tanítások egyre nagyobb részét.
Visszatérve az éltető gyakorlatok egy általános megközelítéséhez, természetesen számos olyan komplex életmód/gyakorlati életfilozófia létezik, amely hasonló célokat tűz ki és eredményes módszereket alkalmaz. Az egyik ilyen átfogó rendszer pl. a jóga, de gyakorlatilag minden nép kidolgozott valamilyen hasonló rendszert, csak kevés olyan van, amely a kínai vagy az indiai rendszerekhez hasonlóan ilyen évezredekre dokumentáltan visszavezethető és fennmaradt háttérrel rendelkezik. 

Sódor Márton, az Astronet szakértője.


Forrás: http://www.astronet.hu/test-es-lelek/lelekgyogyaszat/az-eltetes-tao-ja-103096
Kategória: Ezoterikus cikkeink | Hozzáadta:: Zsóka (2013-06-20)
Megtekintések száma: 673
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Ezoterikus cikkeink [116]
Ezoterikus cikkek gyűjteménye

Statisztika


Online összesen: 18
Vendégek: 18
Felhasználók: 0

Block title