Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Ezoterikus cikkeink » Ezoterikus cikkeink

Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola felvételt hirdet

Hiteles guru - Kapu a Védák ősi tudományához

Ma már sokak fülében nem csengenek idegenül a jóga, karma, mantra, szamszara és ehhez hasonló kifejezések, és szép számmal vannak, akik kutatják e szavak mélyebb jelentését, a mögöttük rejlő szerteágazó ősi tudást. E több ezer éves bölcseletet, a különböző jógahagyományokat a Védikus írások rögzítik, és az élet igazsága után kutató, fejlődni vágyó keresőkön kívül, sok modern filozófus, művész vagy pszichológus is fordul útmutatásért, inspirációért ezekhez a könyvekhez. 
Talán mai rohanó, elidegenedett, értékeiben, paradigmáiban elbizonytalanodó, elszemélytelenedett világunkban még nagyobb igény mutatkozik arra, hogy biztos támpontokat, útmutatást kapjunk az élet alapvető kérdéseiben. Sok kutató és jeles tudós hívja fel a figyelmet arra, hogy a modern kor folyamatainak zavaró melléktermékei többnyire önmagunk és környezetünk tényleges megismerésének hiányára vezethetők vissza. Ki vagyok én? Mi ez a világ körülöttem? Mi a célja az életnek? Mi van a halál után? Létezik-e Isten? És ha igen, ki Ő? Az ősi írások segítségével azon túl, hogy választ kaphatunk ezekre a kérdésekre, megérthetjük az emberi természetet, a tetteinket befolyásoló tényezőket, tudatunk működésének sajátosságait, továbbá azt, hogy miként érhetjük el a békét és az igazi szeretetet. 
Nincs azonban könnyű dolguk a hiteles tudást keresőknek, hiszen napjainkban a modern tanítók, lelki vezetők áradatában nagyon nehéz valóban hiteles, jól képzett tanítót vagy gurut találni. Ma már szinte minden ezoteriával, spiritualitással vagy jógával foglalkozó oktató beszél a kelet ősi könyveinek, a Védáknak a tanításairól, de valódi megértés helyett gyakran csak az adott tanár saját értelmezése, egyéni interpretációja kerül átadásra. 
Kérdezhetnénk, hogy miért jelent ez problémát, hiszen sokak életében hoznak nagy változásokat, pozitív előrelépést ezek a félig hiteles tanítások is. A különbség egy hiteles és nem hiteles guru munkája között a tanítvány által elért eredményben mutatkozik meg. Egy nagy indiai lelki tanító, A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada azt mondta egyszer: „Napjainkban nagyon sok olyan guru van, aki elveszi a tanítványai pénzét, de nagyon kevés olyan, amelyik elveszi az aggodalmukat.” Minden tanár csak addig tudja elvezetni a tanítványát, ahol ő maga is tart. Ha nem megfelelő gurut választunk, akkor lehet, hogy csökken a szenvedésünk, az elménknek könnyebb lesz a mindennapokban, talán még időlegesen boldogabbak is lehetünk, de nem fogunk tiszta, hiteles tudást kapni arról, hogy kik is vagyunk valójában, és mi a dolgunk itt ebben a világban. És e nélkül a megértés nélkül valójában nem lehetünk boldogok, és nem tudjuk megvalósítani az emberi élet célját. Az egyik legfontosabb védikus szentírás, a Bhagavad-gítá ezt írja: 

n§sti buddhir ayuktasya      na c§yuktasya bh§van§
na c§bh§vayata¤ ª§ntir      aª§ntasya kuta¤ sukham

Aki nem áll kapcsolatban a Legfelsőbbel, annak értelme nem transzcendentális, elméje nem szilárd, s enélkül lehetetlen a béke is. És hogyan volna boldogság béke nélkül? (2.66 vers)

De laikusként, kezdő spiritualistaként hogyan láthatjuk valakiről, hogy hiteles tanító-e vagy sem? Ebben a kérdésben is segítséget kaphatunk az ősi védikus írásoktól, amelyek pontosan meghatározzák egy hiteles guru kritériumait. E szerint egy hiteles tanító legfontosabb ismérve, hogy maga is tanítvány, egy hiteles lelki tanítványi láncolathoz kapcsolódva kapja tudását és követi a saját tanítómesterét. Ezen felül a szentírások megemlítenek számos olyan jellemvonást, amelyekkel a nagy személyek és hiteles tanítók rendelkeznek. Ilyen például az irigységnélküliség, tisztaság, büszkeségnélküliség, lemondottság, alázat, türelem, önfegyelmezettség, elégedettség minden körülményben, stb. Ha tehát szeretnénk elérni a békét, a boldogságot és az emberi élet célját, akkor keressünk olyan vezetőt, segítőtársat utunkon, aki saját maga már ezt megvalósította vagy legalább ezen az úton jár! 
Hazánkban szerencsére sok olyan hely van, ahol találkozhatunk ilyen hiteles személyekkel, és útmutatást kaphatunk. A keleti kultúra és a hazai jógaoktatás egyik jeles, hiteles képviselője, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (www.bhf.hu), ahol mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy mélységeiben is megismerhesse a védikus kultúra tanításait.
Államilag akkreditált, diplomát adó Vaisnava teológia alap- és mesterszakán több ezer éves tudás birtokába juthatnak a hallgatók, olyan műveket olvasva, melyek erkölcsi, politikai és társadalmi mondanivalója ma is mérvadó. 
A Főiskola, Európában egyedüliként, akkreditált diplomát adó Vaisnava jógamester szakot is működtet. A képzés itt nem csak testgyakorlatokról szól: a tananyag részét képezi például az ájurvéda, a pszichológia és az anatómia tudománya is – hiszen a jóga nem csupán egy mozgásforma, amely jól felépített testgyakorlatokból, légzéstechnikákból áll. A jóga egy olyan komplex rendszer, amely segít visszajutni önmagunkhoz, megérteni életünk teljes értelmét, felfedezni kapcsolatunkat a transzcendenssel, és alapját képezheti egy tudatosabb, békésebb, érzékenyebb, spirituálisan nyitott életformának. Nem véletlen, hogy mára meghódította az egész világot!

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola szeretettel vár minden érdeklődőt a 2016/2017-es tanévben is diplomát adó – vaisnava jógamester és vaisnava teológus - képzésire kortól, nemtől és világnézeti hovatartozástól függetlenül. A jelentkezés határideje: 2016. augusztus 10. 


Felvételi információk: http://bhf.hu/hu/kepzesek

 

Kategória: Ezoterikus cikkeink | Hozzáadta:: Zsóka (2016-08-09)
Megtekintések száma: 1011
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Ezoterikus cikkeink [116]
Ezoterikus cikkek gyűjteménye

Statisztika


Online összesen: 5
Vendégek: 5
Felhasználók: 0

Block title