Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Ezoterikus cikkeink » Ezoterikus cikkeink

Egy ősi bölcselet tanítása a szexualitásról
Szexualitás. Mélység és magasság. Gyönyörűség és bűn. Talán nincs még egy olyan fogalom, amelyet ennyire szélsőségesen értelmeznének mai világunkban. Van, aki számára mindent jelent, és van, aki tagadja létét, szükségességét.
A különböző vallások és tanítások is számos – egymásnak sokszor ellentmondó – módon ítélik meg.

Ebbe az írásban azt tekintjük át, milyen módon áll a szexualitáshoz egy több ezer éves múltra és fejlődési útra visszatekintő keleti filozófia – a TAO filozófiája.
Mivel a taoisták nem bíznak semmit a véletlenre, egy kilenc pontos listát állítottak össze, a TAO kilenc bölcsessége címen. Először lássuk a kilenc bölcsességet, majd az értelmezés megkönnyítésére, hozzáfűzünk némi magyarázatot.

* A világ örök és harmonikus békéje a sikeres országokon nyugszik. 
* A virágzó társadalom az ország sikerességén nyugszik. 
* A sikeres és egészséges társadalom a harmonikus és boldog családokon nyugszik. 
* A boldog és szilárd család a kiteljesedett házasságon nyugszik. 
* A boldog és sikeres házasság a partnerek boldog szexuális életén nyugszik. 
* A taoista elveken nyugvó szexualitás módszere a teljes és nélkülözhetetlen bölcsességet és szeretetet, a férfi mag megtartása pedig a természet szakadatlan növekedését jelenti.
* Az emberek csak az orgazmusban (és mély meditációban) „azonosak” önmagukkal, „azonosak” a partnerükkel, „azonosak” az egész Teremtéssel és „azonosak” Istennel, minden élet univerzális energiájával. Nincs múlt és nincs jövő, csakis a jelen létezik; „az örök itt és most”. Ekkor az ember megszűnik lélegezni. Szelleme teljesen üressé és ernyedtté válik, és ebből az ürességből keletkezik az új és igaz szeretet, az isteni béke és a megvilágosodott boldogság. 
* A szeretet, az evés, valamint a légzési és a csikung-gyakorlatok az a „három oszlop”, amely tartja az emberi életet. Ezen a három oszlopon múlik, hogy valaki magas életkort él-e meg. 
* Az egyik legrosszabb dolog, amit az ember a szervezetével szemben elkövethet, ha túl sokat eszik. Jobban tesszük, ha kevesebb időt töltünk az asztalnál, és többet a szeretői ágyban.

Ez a kilenc pontos összeállítás a szexualitás szerepén túlmenően is több jellemzőjét rejti a taoista gondolkodásnak. Az első öt pont alapvetően határozza meg a szexualitás szerepét ebben az ősi filozófiában. Évezredes tapasztalataik alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a világ harmóniáját és békéjét vissza lehet vezetni a párok boldog szexuális életére. Érdemes végiggondolni, hogy mennyire más ez a megközelítés, mint amely a mi nyugati világunk megítélésére jellemző.

A hatodik pont megértéséhez szükséges tudni, hogy a taoista gondolkodásban a szüleinktől örökül kapott eredendő energia – a szexuális energia - minden energiánk alapja, minden tevékenységünk hajtóereje. Ennek az energiának a „felemelése” és átalakítása révén jutunk pl. kreativitásunk energiáihoz. Életünk addig tart, amíg ez az örökölt energia el nem fogy a testünkből. Éppen ezért – és mivel a taoista bölcsek céljai között előkelő helyet kapott a hallhatatlanság, illetve a hosszú, boldog élet gondolata – számos olyan technikát és gyakorlatot dolgoztak ki, amellyel ez a szexuális energia megőrizhető és így az élet meghosszabbítható. A számos technika egyike a „férfi mag” visszatartása, az ejakuláció nélküli orgazmus elérése. Nők esetében ennek a női megfelelője a menstruáció megszüntetése volt.

A következő pont arra ad rövid és tömör választ, hogy miért is ilyen fontos a szexualitás. Rávilágít a taoisták azon tapasztalatára, hogy a szexualitás célja és „öröme” az orgazmus, amely a legelső és legtöbbek által megélhető spirituális „egység”-élmény. Egy pillanatnyi megvilágosodás. Az orgazmus pillanatában – ha csak rövid időre is – harmóniába kerülünk a Világmindenséggel, Istennel. Megtapasztaljuk az Ego-nélküli csendet és a végtelenséget. A gondolat a szexualitásnak arra az „önző” voltára is rávilágít, hogy alapvető célja a saját megvilágosodás-élményünk elérése, amelyet igazán magas szinten csak akkor tudunk megélni, ha a partnerünket is hozzásegítjük ehhez az élményhez. Ezt segíti a partnerek közötti szeretet, megbecsülés és vonzalom. Ez a gondolat – inverz módon – arra is rávilágít, hogy az öröm, megbecsülés és orgazmus-élmény nélküli szexualitás miért vezet kiégéshez vagy a szexualitás teljes megtagadásához. Párkapcsolatokban ezzel a legerősebb összetartó erő szűnik meg és sok esetben törvény-szerűen vezet a „harmadik” megjelenéséhez.

Tovább gombolyítva a taoista gondolkodás fonalát a következő pont arra a három oszlopra mutat rá, amelyek az élet alapjait jelentik. A szeretet az érzelmek kifejezése és kifejeződése mellett a mindenséget betöltő Energiát, a „chi”-t is jelenti. Mivel körülöttünk minden energia, a szeretet alapvető éltető elemünk. A táplálkozás és a légzés az a két folyamat, amelyen keresztül kapcsolatba kerülünk a külvilág energiáival. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mit és hogyan veszünk fel ezen a két alapvető energetikai folyamaton keresztül. A mozgás – erre utalnak a csikung gyakorlatok – az élet elindítója és meghatározó jelensége, egészségünk megőrzésének is alapja.

Az utolsó gondolat azt a ma is ismert jelenséget írja le, amikor a valódi szeretet hiánya az evésben – kiemelten az édességek túlzott fogyasztásában – jelenik meg. Az evés, mint pótcselekvés, elhízásra hajlamos társadalmunkban lépten-nyomon megfigyelhető.

A TAO kilenc bölcsességén keresztül betekintést nyertünk a szexualitás taoista szemléletébe. Természetesen e gyűjtemény nem térhetett ki a szexualitás minden olyan újszerű és izgalmas kérdésére, amellyel ez az ősi bölcsesség foglalkozik. Azonban így is elgondolkoztathat minket – a szexualitás nyugati szemléletén felnevelkedett embereket – arról, hogy átértékeljük mindazt, amit erről a kérdéskörről belénk oltottak nemzedékek során.

Sódor Márton, az Astronet szakértője
Forrás: http://www.astronet.hu/test-es-lelek/lelekgyogyaszat/egy-osi-bolcselet-tanitasa-a-szexualitasrol-103076
Kategória: Ezoterikus cikkeink | Hozzáadta:: Zsóka (2013-05-29)
Megtekintések száma: 810 | Hozzászólások: 3
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Ezoterikus cikkeink [116]
Ezoterikus cikkek gyűjteménye

Statisztika


Online összesen: 2
Vendégek: 2
Felhasználók: 0

Block title