Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Ezoterikus cikkeink » Ezoterikus cikkeink

Meditációval a stressz ellen
Mindegy, csak egészséges legyen! Az ember még meg sem született, sőt még azt sem tudják a szülei, hogy fiú lesz-e vagy lány, máris az egészsége a központi téma.

Törékeny egészség


Az egészségünk – legyen a szervezetünk mégoly szívós és ellenálló is –   törékeny. Korántsem mindegy, milyen megpróbáltatásoknak tesszük ki napról napra a testünket,  idegeinket, mi több a lelkünket. Aztán biztosítjuk-e a kellő időt a regenerálódáshoz?

Ha végiggondoljuk, arra a következtetésre juthatunk, hogy igenis személyes felelősséggel tartozunk önmagunkért. Hiszen mennyivel könnyebb a családunkkal, a barátainkkal, a tágabb környezetünkkel érdemben törődni, mint  saját magunkkal. Ha tartósan sanyargatjuk magunkat, akkor a szervezetünk előbb-utóbb panaszkodni fog.

Eleinte csak apróbb jeleket küld figyelmeztetésül, ám ezeket sokszor vagy észre sem vesszük, vagy halogatjuk a jelzett probléma megértését, elfogadását. Megoldását. Pedig hamar itt  a baj. A segélykiáltások  betegség formájában jutnak el hozzá. Akkor már képesek vagyunk minden követ megmozgatni a rég elvesztett harmónia visszaállításának érdekében. 

Kelet és Nyugat találkozása a gyógyításban

Számtalan módszer közül választhatunk manapság, hogy egészségi állapotunkon javíthassunk, vagy hogy ezt a kincset el ne veszítsük.

A XXI. században egyre nagyobb teret hódít magának az a fajta integratív szemlélet, amely megkísérli összhangba hozni a nyugati konvencionális medicina eredményeit a keleti tradíciók évezredes bölcsességeivel.

Jon Kabat-Zinn amerikai professzor ebben a szellemben dolgozta ki 1979-ben a tudatos figyelmen alapuló stressz csökkentés (Mindfulness Based Stress Reduction, azaz MBSR) elnevezésű programját, amely egy meditáción alapuló, ugyanakkor világnézetileg teljesen semleges stressz csökkentő tréning. Az ősi keleti tankácsoke gyöntetűúen vallják, hogy a meditáció az elme lecsillapításának, illetve önmagunk és a világ megismerésének kiváló eszköze. Kabat-Zinn fő érdeme, hogy a meditáció és a tudatos figyelem rendszeres gyakorlását sikerült a nyugati egészségüggyel is elfogadtatnia és beillesztenie annak gyakorlatába. Az egészségre és a lelkiállapotra gyakorolt pozitív hatásai miatt a tréninget Németországban például már 80%-ban finanszírozza a társadalombiztosítás.

A program sikere annak is köszönhető, hogy nemcsak betegek, hanem gyakorlatilag bárki számára ajánlott, éppen emiatt számos ilyen tréninget tartanak például vállalati csoportok vagy sportolók részére is. A világszerte nagy tiszteletnek örvendő professzor magyar követőinek meghívására június végén első alkalommal érkezik Magyarországra, hogy felhívja a magyar egészségügy és a tágabb publikum figyelmét a rendszeres meditáció hatására és alkalmazásának lehetőségeire az egészségmegőrzés, valamint a gyógyítás területén.

Vegyük saját kezünkbe életünk irányítását!


2008 eleje óta Magyarországon az Országos Onkológiai Központban, a Rákliga szervezésében egy tréneri csoport bevezető jelleggel, önkéntes munka keretében ingyenes stressz csökkentő csoportfoglalkozásokat tart daganatos betegek részére. - A 8 hetes program egyik legfontosabb eleme, hogy tudatosan figyelik önmagukat a résztvevők. Pontosabban elkezdik a saját kezükbe venni az irányítást, és felelősséget vállalnak az életükért.

Észrevesznek például olyan problémákat, amelyek elől addig csak kitértek, és próbálnak a megoldáson dolgozni – mondta el Fazekas Gábor, a trénercsoport egyik tagja.  – Ez nem konkrét betegségeket megcélzó terápia, hanem az általános stressz kezelési képességet fejleszti.  

A tudományos kutatási eredények igazolják, hogy a stressz az egyik legkomolyabb kockázati fraktort jelenti a daganatos és egyéb krónikus megbetegedéseknél. E tényezők mérséklésének fontosságát egyre inkább felismeri a nyugati orvostársadalom is. A professzor látogatásától remélhetjük, hogy segít a meditációs technikákat, relaxációs programokat elfogadtatni és a hagyományos egészségügyi gyakorlatba integrálni.

Kabat-Zinn könyve akár segédanyagként is használható a mindennapos stressz elleni küzdelemben.
Forrás: http://www.astronet.hu/test-es-lelek/alternativ-kezelesek/meditacioval-a-stressz-ellen-44287
Kategória: Ezoterikus cikkeink | Hozzáadta:: Zsóka (2012-08-01)
Megtekintések száma: 748
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Ezoterikus cikkeink [116]
Ezoterikus cikkek gyűjteménye

Statisztika


Online összesen: 15
Vendégek: 15
Felhasználók: 0

Block title