Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Ezoterikus cikkeink » Ezoterikus cikkeink

"Egészséges vagyok, mégsem érzem jól magamat a bőrömben!"
Legtöbbször még ha akarnánk sem tudnánk egészséges életet élni, mivel fogalmunk sincs arról, hogy alapvetően milyen elemek szükségesek a valóban széles körűen értelmezett holisztikus egészség-szemlélet kialakításához.
Az elmélet alapvetően nem hibás, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elfogadott meghatározás szerint: „Az egészség a tökéletes testi, szellemi, lelki és szociális jó közérzet állapota.”

Ennek az elméleti felfogásnak azonban igen csak kevés köze van ahhoz a gyakorlathoz, amit a nyugati orvoslás, pszichológia terápiáiban valóban alkalmaznak. A betegség-tüntetek, laborértékek és lelki betegség-okok alapján felállított diagnózisok és kezelések gyakorlatilag csak a betegségekkel foglalkoznak az egész-ség helyett. Pedig a magyar nyelvben gyönyörűen kifejezésre kerül az a nézőpont, ami az egészséget az egésszel, a teljességgel hozza párhuzamba.

Egy új megközelítést kínál a taoizmus széleskörű, és az élet számos területét összefogó egészség modellje. Áttekintve rá kell jönnünk arra, hogy a nyugati világban igen csak szegényesen értelmezzük az egészséghez vezető, szükséges életterületeket és alapelveket. Ennek megfelelően még ha akarnánk – vagy a körülmények lehetővé tennék – sem tudnánk egészséges életet élni, mivel fogalmunk sincs arról, hogy alapvetően milyen elemek szükségesek a valóban széles körűen értelmezett holisztikus egészség-szemlélet kialakításához. Ebben segít nekünk a taoizmus nyolc alapkövének átfogó tanítása.

1. Filozófia, világnézet (a filozófia TAO-ja): A filozófia, világnézet, vallás alapvető irányt szab az életünknek. Alapvető kérdése: miért, mi végett vagyunk itt a Földön?

2. Életmód (Az éltetés TAO-ja): Arra a kérdésre ad választ, mit teszünk magunkért, mit teszünk azért, hogy egészségünket megőrizzük és/vagy megromlott egészségünket helyreállítsuk. Az egészség-megőrzés, öngyógyítás tudománya.

3. Táplálkozás, táplálékok (a kiegyensúlyozott táplálkozás TAO-ja): Egészségünk szempontjából döntő jelentőségű, hogy a számunkra megfelelő, egészséges táplálékot vegyük fel és szintén az egyéni szükségleteinknek megfelelő táplálkozási szokásokat alakítsunk ki.

4. Gyógyítás (a gyógyítás művészetének TAO-ja): Célja a páciens önvédelmi, öngyógyító folyamatainak beindítása.

5. Önvédelem, önérvényesítés (az önvédéelem TAO-ja): Az önvédelem, önérvényesítés azt jelenti, hogy megtaláljuk és kiharcoljuk a helyünket az életben. Lelki (lelki önvédelem) és fizikai szinten (önvédelem, harcművészetek) egyaránt fontos határaink kijelölése.

6. Szexualitás/szerelem (a szexuális bölcsesség TAO-ja): Nem a szexualitás elnyomására és bűnös voltára, hanem éppen annak fontosságára és összetartó erejére hívja fel a figyelmet.

7. Önismeret (az önismeret TAO-ja): Megtanít arra, hogyan vegyük figyelembe életünkben minket befolyásoló, körülöttünk lévő energiákat, természeti és szellemi törvényeket.

8. Sorsunk alakítása, siker (a siker és sorsalakítás TAO-ja): Az ember alapvető igénye, hogy sikeres legyen. A siker záloga, hogy kezünkbe vegyük és alakítsuk, teremtsük meg a saját sorsunkat.

A taoizmus nyolc alappillére azért értékes, mert mindennapi életünk valamennyi jelenségét lefedi. Úgy alakították ki ezeket, hogy alkalmazásuk mellett teljes életet élhet minden ember, kielégítik alapvető szükségleteinket és velük valóra tudjuk váltani vágyainkat és meg tudjuk oldani feladatainkat, együtt tudunk élni a TAO-val (Örök Törvény), vagyis Istennel.

Tehát amit nagyon fontos hangsúlyozni: hogy ez a nyolc alappillér együtt alkotja a teljes egészséghez vezető Út elemeit, és csak akkor leszünk egészségesek – a TAO felfogásának értelmében – ha mindegyik életterületen előre lépünk, együtt fejlesztjük őket, egyensúlyt teremtünk közöttük.

szerző: Sódor Márton TAO egészség tanácsadó és terapeuta, AMM terapeuta.
Forrás: http://www.astronet.hu/test-es-lelek/lelekgyogyaszat/egeszseges-vagyok-megsem-erzem-jol-magamat-a-boromben-103048
Kategória: Ezoterikus cikkeink | Hozzáadta:: Zsóka (2013-05-16)
Megtekintések száma: 734
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Ezoterikus cikkeink [116]
Ezoterikus cikkek gyűjteménye

Statisztika


Online összesen: 11
Vendégek: 11
Felhasználók: 0

Block title