Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Könyvajánló

Debra L. Reble - Párkapcsolat szívvel-lélekkel - Az őszinte szeretet, szenvedély és intimitás megteremtése
Tartalom

Előszó
Bevezetés

I. rész: Párkapcsolat szívvel-lélekkel – Egyéni tapasztalatok
1. fejezet
A tudatosság növelése és alkalmazása
2. fejezet
A szív kitárása
3. fejezet
A viselkedésminták felismerése
4. fejezet
A rossz viselkedésminták és a feloldatlan sérelmek elengedése
5. fejezet
Valóságteremtés a szándékok megvalósítása útján
6. fejezet
Az önmagunkkal kialakított szívvel-lélekkel megélt kapcsolat fenntartása

II. rész: Párkapcsolat szívvel-lélekkel – Közös tapasztalatok
7. fejezet
A szívvel-lélekkel megélt párkapcsolat spirituális alapelveinek megismerése
8. fejezet
A szívvel-lélekkel megélt párkapcsolat mint a feltétel nélküli szeretet kifejeződése
9. fejezet
A szívvel-lélekkel megélt párkapcsolat mint a bizalom és az intimitás kifejeződése
10. fejezet
A szívvel-lélekkel megélt párkapcsolat mint közös önkifejezési forma

Zárszó: Meditáció a szívvel-lélekkel megélt párkapcsolathoz


Előszó

A szívvel-lélekkel megélt párkapcsolat, amelynek elsődleges feltétele, hogy jó viszonyban legyünk önmagunkkal, majd pedig lelki rokonságon alapuló kapcsolatot alakítsunk ki egy másik személlyel, tanári, pszichológusi, párterapeutai és spirituális tanácsadói pályafutásom huszonkét évének eredménye. A szívvel-lélekkel megélt párkapcsolat gondolata 2000 januárjában vetődött fel bennem, amikor sorsfordító helyzetbe kerültem: el kellett döntenem, milyen irányba tereljem az életemet az új évezredben. A repülőtéren várakoztam; Washingtonba készültem, ahol a Foundation in Light vezetőinek csapatépítő tréningjén kellett részt vennem, és azon töprengtem, mennyire változna meg az életem, ha elfogadnám ennek a nonprofit szervezetnek – amelynek legfőbb célja, hogy segítsen az embereknek az önmegvalósításban – az igazgatóhelyettesi posztját.
A fekete, reptéri padon ülve úgy éreztem, testem a jelenlegi életemhez köt, lelkiekben viszont szabadon szárnyalok a jövő felé. Akkoriban eléggé rosszul éreztem magam a bőrömben: már régóta elégedetlen voltam az életemmel, de nem mertem átélni a fájdalmat, és alternatív megoldásokon sem akartam törni a fejem. Várakozás közben ez járt a fejemben: „Nem ilyen életet képzeltem el magamnak.”
Kilenc éve, a lányom születése óta egyfolytában úgy éreztem, érzelmi és spirituális szempontból is megrekedtem: csak testileg vagyok jelen a második házasságomban, és pszichológusi munkámat is rutinból végzem – mindig mások álmait és szükségleteit helyezem a sajátjaim elé. Tudtam, hogy annak idején önként vállaltam a tyúkanyó szerepét, és kötelességemnek éreztem, hogy másokat szolgáljak. De miközben mások boldogulásáért küszködtem, lemondtam arról az álmomról, hogy igaz alapokon nyugvó kapcsolatot alakíthassak ki önmagammal és egy szerető társsal.
Szerencsére a Foundation in Light hatására kezdtem visszatalálni régi önmagamhoz, és rájöttem: azáltal, hogy megszakítottam a kapcsolatot Istennel, aki útmutatást nyújthatna nekem, tulajdonképpen megszűntem létezni. Úgy éreztem, jelentős változások előtt állok, mert a belső hang, amelyet több mint egy évtizedig elfojtottam, most azt súgta, hogy ki kell lépnem a középszerűségből, és ideje megvalósítanom a lelki alapokon nyugvó párkapcsolatról szövögetett álmaimat. A várócsarnok ajtajára meredtem, és arra gondoltam, az ajtón túl új lehetőségek várnak rám; ha átlépem a küszöböt, magam mögött hagyhatom a múltamat, és egy olyan jövő részese lehetek, amelyben teljes életet élhetek, és nem kell kompromisszumokat kötnöm önmagammal vagy az álmaimmal kapcsolatban.
Amikor a légikísérő szólítani kezdte az utasokat, megállt körülöttem a világ: egyfajta tetszhalott állapotba kerültem, és végiggondoltam, hogyan jutottam el eddig a fordulópontig. Egy szempillantás alatt a házunk fekete-fehér nappalijában találtam magam, a második férjem doktorrá avatását követő ünnepségen. Magam előtt láttam a férjemet, amint papírkoronával a fején, büszkeségtől sugározva fogadja a barátok és a családtagok gratulációit, miközben én, mint mindig, a hátsó sorból figyelem az eseményeket.
Végképp világossá vált számomra, hogy feláldoztam magam a párom kedvéért egy olyan kapcsolatban, ahol megint a tyúkanyószerepet vállaltam magamra: teljes mellszélességgel, viszonzást nem várva támogattam férjem ambícióit, és minden energiámat a kapcsolat fenntartásába öltem, mert ettől éreztem magam értékesnek és hasznosnak. Arra is rájöttem, hogy hiába is vártam volna támogatást másoktól, hiszen én sem tettem semmit saját magamért. Egy jól ismert forgatókönyv szerint éltem az életem – azt hittem, hogy a párkapcsolat majd segít kiteljesednem –, de ezzel csupán azt értem el, hogy a férjemmel elhidegültünk egymástól, és csak a közös ház meg a gyerekek kötöttek össze minket. Házasságunk a haláltusáját vívta: azok a dolgok, amelyek annak idején összehoztak minket, már régen elveszítették a jelentőségüket, és a közöny gyilkos kúszóindája már az elégedetlenséget sem engedte felszínre törni bennünk. A napnál is világosabb volt, hogy azért nem tudunk mit kezdeni egymással, mert egyikünk sincs jóban saját magával. Ez pedig nagyrészt azért alakult így, mert nem a szívemre hallgattam, és nem a saját álmaimra összpontosítottam, hanem passzívan vegetáltam a társam mellett.
A barátaim és a családom szemszögéből nézve az életem ideálisnak tűnt. Ők a kényelmes otthont, a két egészséges, jól nevelt gyereket meg a látszólag konfliktusmentes házasságot látták. De ez csak a felszín volt. Bebeszéltem magamnak, hogy ha mindenre odafigyelek, jól fog működni a házasságom, és a környezetem is ebben erősített meg. Végig arra buzdítottak, hogy próbáljam meg életben tartani a kapcsolatomat, holott az már érzelmileg és lelkileg is kiüresedett. Én pedig ahelyett, hogy a szívemre hallgattam volna, megadtam magam, és elhittem, hogy mások jobban tudják, mi a jó nekem. Attól félve, hogy csalódást okozok a családomnak és a barátaimnak, nem mertem megtenni azt, amit szívem szerint már régen megtettem volna.
De annak ellenére, hogy a házasságom halálának árnyékában éltem, tudtam, hogy én magam nem halok vele, mert többé már nem akartam kompromisszumokat kötni. Régi életemmel ellentétben – amikor csak arra vártam, hogy eljöjjön értem a herceg fehér lovon, és teljessé tegye az életemet, akkor is, ha én még nem vagyok érett a párkapcsolatra – most az volt a legfontosabb, hogy jó viszonyt alakítsak ki önmagammal. Tudtam, hogy először a saját életemet kell rendbe hoznom, és meg kell tanulnom elfogadni magamat – csak ezután leszek képes komoly kapcsolatot kialakítani egy másik emberrel.
Amikor felszálltam a gépre, már tudtam: azzal, hogy részt veszek a csapatépítő tréningen, az álmaim és önmagam kiteljesítése mellett teszem le a voksomat. Bebizonyítottam magamnak, hogy képes vagyok szeretni, bízni és önmagamat adni, ezáltal pedig szerető és tökéletes kapcsolatot kialakítani egy másik emberrel. Mire a gép felszállt, készen álltam, hogy megteremtsem a szívvel-lélekkel megélt párkapcsolathoz szükséges feltételeket.
Ennek a könyvnek az alapja a tudatosság, amelynek segítségével elérhetjük, hogy megbarátkozzunk önmagunkkal, majd erre építve inspiráló és minden szempontból kielégítő kapcsolatot alakítsunk ki egy másik emberrel. Az itt tárgyalt spirituális elvek nyomán sikerült átalakulnom, és életre hívnom azokat a minden szempontból kielégítő kapcsolatokat, amelyeket az előbb tárgyalt sorsfordító pillanatot követően kötöttem. Nem számít, milyen körülmények között élünk, a jól működő párkapcsolat mindenki számára elérhető, hiszen az erő bennünk rejlik, nem a környezetünkben. Szívből remélem, hogy ennek a könyvnek a segítségével, amely a gyakorlatok és a naplóírás révén aktív részvételre buzdít, mások is képesek lesznek megteremteni azokat a feltételeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy önmagukkal és a környezetükkel is minden szempontból megfelelő kapcsolatot tarthassanak fenn.

Itt vásárolhatod meg>>>
Kategória: Könyvajánló | Hozzáadta:: Zsóka (2011-10-10)
Megtekintések száma: 907
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

Statisztika


Online összesen: 16
Vendégek: 16
Felhasználók: 0

Block title