Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Napi bölcsességek » A nap üzenete

Április 30.

Miközben csinálsz valamit - faragsz, festesz, szobrot készítesz -, elveszel benne. Ez az örömöd, ez a meditációd. De amikor vége, természetesen visszatérsz az elméhez, és az elme azt kérdezi: "Mi értelme volt?"

Azt mondják Gibbonról, hogy amikor befejezte a Föld történetének megírását, sírva fakadt. Harminc évig dolgozott; nappal és éjjel, jöttek-mentek az évek, és ő dolgozott és dolgozott. Mindössze négy órát aludt, és húsz órát dolgozott naponta. Amikor elkészült, sírva fakadt. A felesége hitetlenkedve nézte, a tanítványai hitetlenkedve nézték.
Azt kérdezték: - Miért sírsz?
Mindenki boldog volt, hogy a munka befejeződött, hogy elkészült a történelem legnagyobb szabású krónikája. Ő azonban csak sírt:
- Most mit fogok csinálni? Befejeztem!
És három éven belül meghalt; nem maradt más tennivalója. Mindig fiatal ember volt; azon a napon, amikor elkészült a munka, megöregedett. Ez történik minden alkotóval: a festő olyan szenvedéllyel dolgozik a festményén, hogy amikor elkészül, feltámad benne az érzés: "És most? Miért tettem?" Nagy tudatosságra van szükség annak felismeréséhez, hogy a festés öröme magában a festésben rejlik. Nincs eredménye - a végcél és az eszköz nem különülnek el egymástól.
Ha élvezel valamit, az az értelme; ne keress semmi mást. Mi másra lenne szükséged? Az eredmény magában a folyamatban rejlik. Fejlődtél általa; ez az eredmény. Mélyebbé váltál általa; ez az eredmény. Közelebb jutottál lényed középpontjához; ez az eredmény. Ha tudatos vagy, az értelmetlenség érzése el fog tűnni.

Osho

Kategória: A nap üzenete | Hozzáadta:: Zsóka (2014-04-30)
Megtekintések száma: 418 | Hozzászólások: 5
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 18
Vendégek: 16
Felhasználók: 2
sziget8622, gipszjakab99

Block title