Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Napi bölcsességek » A nap üzenete

Augusztus 9. - Tudatosság

Nincs hová menni; azt kell meglátnunk, hol vagyunk. Ha tudatossá válsz, hirtelen felismered, hogy már ott voltál, épp ott, ahová eljutni igyekeztél.

Olyannak születsz, amilyennek lenned kell, semmit sem kell hozzátenned, és semmit sem kell jobbá tenned. És nem is lehet semmit jobbá tenni. A javításra irányuló minden erőfeszítés csak további rendetlenséget és zűrzavart teremt, semmi mást. Minél erősebben próbálod jobbá tenni magadat, annál nagyobb nehézségeid lesznek, mert maga az erőfeszítés a valóságod ellen tör. A valóságod olyan, amilyennek lennie kell; szükségtelen jobbá tenni. Egyszerűen a tudatosságodban fejlődsz, nem egzisztenciálisan.
Ez olyan, mintha nem néznél bele a zsebedbe, és azt gondolnád, hogy koldusszegény vagy, ezért nekiállnál koldulni, a zsebedben pedig egy olyan értékes gyémántot hordoznál, amely egy egész életre elegendő kincset jelent. Aztán egy napon belenyúlsz a zsebedbe, és hirtelen császár vagy. Egzisztenciálisan semmi sem változott, a helyzet ugyanaz: a gyémánt előtte is ott volt, a gyémánt most is ott van. Az egyetlen dolog, ami változott, hogy most már tudatára ébredtél, hogy a birtokodban van.
Tehát minden fejlődés a tudatosságban, és nem a létezésben végbemenő fejlődés. A létezés pontosan ugyanaz marad. A Buddha vagy egy Krisztus, te vagy bárki más pontosan ugyanabban az állapotban, ugyanabban a térben van - de tudatossá válik, és buddha lesz belőle, vagy öntudatlan marad, és koldusként tengődik tovább.
Osho

 

Kategória: A nap üzenete | Hozzáadta:: Zsóka (2016-08-09)
Megtekintések száma: 380 | Hozzászólások: 2
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 7
Vendégek: 7
Felhasználók: 0

Block title