Cikkek katalógusa

Keresés a honlapon

Ajánlom!

Oszd meg!

Iratkozz fel!

Hírlevél

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Napi bölcsességek » A nap üzenete

Május 23.

Épp a minap olvastam egy mondatot Jean-Paul Sartre-tól. Azt mondja, az élet olyan, mint egy gyermek, aki alszik egy vonaton, és felébreszti a kalauz, mert ellenőrizni akarja a jegyét, de a gyermeknek nincs jegye, és pénze sincs rá, hogy vegyen.

A gyermek egyáltalán nincs tudatában annak sem, hogy hová megy, mi az úti célja, és miért van a vonaton. És végül, de nem utolsósorban, nem is tud rájönni a válaszokra, mert egyáltalán nem ő döntött úgy, hogy felszáll a vonatra. Miért van ott?
Ez a szituáció egyre-egyre megszokottabbá válik a modern elme számára, mert gyökértelenek vagyunk, és hiányzik az értelem. Azt érzed: „Miért? Hová tartok?” Nem tudod, hová tartasz, és nem tudod, miért vagy a vonaton. Nincs jegyed, és nincs pénzed sem rá, hogy vegyél, és mégsem tudsz leszállni róla. Minden káosznak tűnik, őrjítőnek.
Azért történt mindez, mert elveszítettük a szeretetbe mélyedő gyökereinket. Az emberek szeretettelen életet élnek, csak vonszolják magukat valahogyan előre. Akkor hát mit tehetünk?
Tudom, hogy egy nap mindenki úgy érzi magát, mint az a gyermek a vonaton. Az élet mégsem lesz kudarc, mert ezen a nagy vonaton emberek milliói utaznak mély álomban, de mindig van valaki, aki ébren van. A gyermek kereshet és találhat valakit, aki nem alszik, és nem horkol, valakit, aki tudatosan szállt fel a vonatra, valakit, aki tudja, hová megy a vonat. Annak az embernek a közelségében a gyermek is megtanulja, hogyan válhat egyre tudatosabbá.

Osho

 

Kategória: A nap üzenete | Hozzáadta:: Zsóka (2014-05-23)
Megtekintések száma: 324 | Hozzászólások: 8
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Támogatás

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

A nap üzenete [623]
Hétfő [13]
A meditáció napja
Kedd [18]
A döntések napja
Csütörtök [17]
A befogadás napja
Péntek [15]
A szeretet, a szerelem napja
Szombat [7]
A felelősség napja
Vasárnap [7]
A nyitottság napja
Szerda [13]
A megújulás napja
A nap kártyája [77]
Közös meditációk [1]
Napi gondolkodó [0]
Versek [1]
Napi gyakorlat [9]

Statisztika


Online összesen: 17
Vendégek: 16
Felhasználók: 1
brigittaborsos

Block title