Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Napi bölcsességek » A nap üzenete

Május 29. Mozgás és mozdulatlanság

A határvonalon tánc, középen pedig tökéletes mozdulatlanság.

A meditáció nem csak annyi, hogy lehunyod a szemedet, és nyugodtan ülsz. Valójában mélyen belül, amikor a Buddha nyugodtan ül a bodhi-fája alatt, és egyáltalán nem mozog, tánc rejlik a bensőjében - a tudatosság tánca. Természetesen láthatatlanul, de tánc van benne, mert semmi sem marad nyugalomban. A nyugalom valótlan szó; a valóságban semmi sem felel meg ennek a szónak.
Tőlünk függ: tehetjük az életünket nyugtalansággá vagy tánccá. A nyugalom nem szerepel a dolgok természetében, de szert tehetünk egy nagyon kaotikus nyugtalanságra - ez a boldogtalanság, a neurózis, az őrület. Vagy lehetünk nagyon kreatívak ezzel az energiával; akkor a nyugtalanság nem nyugtalanság többé. Simává, kecsessé válik - tánc és dal formáját ölti. És a paradoxon abban rejlik, hogy amikor a táncos teljesen feloldódik a táncban, ott a nyugalom - bekövetkezik a lehetetlen, a forgószél középpontja. De az a pihenés semmilyen más módon nem lehetséges. Amikor a tánc teljes, csupán akkor következik be az a nyugalom.
És van egy középpontja ennek az egész táncnak. Középpont nélkül nem működhet. A periféria táncol, a külső határvonal táncol - a középpont megismeré­sének egyetlen módja a totális tánccá válás. Csupán akkor, a tánccal ellentétben ébredsz hirtelen tudatára valami nagyon csendesnek és nagyon mozdulatlannak.

     
Osho

 

Kategória: A nap üzenete | Hozzáadta:: Zsóka (2015-05-29)
Megtekintések száma: 291 | Hozzászólások: 1
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 9
Vendégek: 8
Felhasználók: 1
anikonagy

Block title