Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Napi bölcsességek » A nap üzenete

Március 24.
Mindig maradj nyitott és kísérletező, mindig állj készen egy olyan útra lépni, ahol még sosem jártál azelőtt. Ki tudja? Még ha haszontalannak bizonyul is, új tapasztalatot ad.

Edison majdnem három évig dolgozott egy bizonyos kísérleten, és hétszázszor kudarcot vallott. Minden kollégája és tanítványa végtelenül csalódott volt. Edison minden reggel boldogan jött be a laboratóriumba, ragyogott az örömtől, és készen állt az újrakezdésre. Ez már túl sok volt: hétszáz próbálkozás és három év teljesen hiába! Mindenki szinte biztosra vette, hogy a kísérletek semmi eredményre nem fognak vezetni. Az egész olyan haszontalannak látszott, csupán egy hóbortnak.

Mindannyian összegyűltek, és azt mondták Edisonnak:
- Kudarcot vallottunk hétszáz alkalommal. Nem értünk el semmit. Abba kell hagynunk.
Edison hangosan felkacagott. Azt felelte:
- Miről beszéltek? Kudarc? Sikerült megtudnunk, hogy hétszáz módszer semmire nem használható. Minden nappal közelebb jutunk az igazsághoz! Ha nem kopogtunk volna be azon a hétszáz ajtón, nem tudtunk volna hogyan ismeretet szerezni. Most azonban biztosak vagyunk benne, hogy az a hétszáz ajtó tévút. Ez nagy előrelépés!

Ez az alapvető tudományos szemlélet: ha meg tudod állapítani valamiről, hogy tévút, azzal közelebb jutsz az igazsághoz. Az igazságot nem lehet megvásárolni a piacon, nem lehet egyszerűen odamenni és megrendelni. Nem előre gyártott, nem megvásárolható. Kísérletezned kell. Ezért mindig állj készen a kísérletezésre. És sose légy önelégült. Sose gondold, hogy amit teszel, az tökéletes. Sosem tökéletes. Mindig lehet rajta javítani; mindig tovább lehet tökéletesíteni.

Osho


Kategória: A nap üzenete | Hozzáadta:: Zsóka (2014-03-24)
Megtekintések száma: 423 | Hozzászólások: 1
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 10
Vendégek: 10
Felhasználók: 0

Block title