Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Napi bölcsességek » A nap üzenete

Október 27.

Egy reggel Farid. a szúfí misztikus elindult mosakodnia folyóhoz. Egy kereső a nyomába eredt, és később meg is szólította:


- Kérlek. várj egy percet - mondta -. te valósággal rapyogsz, mert telve vagy Istennel. de bennem még a vágy sem ébredt fel. Te úgy nézel ki. mint valami őrült, ennek ellenére, ha rád nézek, akkor elhiszem. hogy neked van igazad. Te boldog vagy és kiegyensúlyozott, én pedig olyan boldogtalan és nyomorúságos. Mondd Farid, hogy lehet az, hogy bennem még a vágy sem ébredt fel az isteni iránt?
Mit csináljak? Hogy lehet a vágyat felébreszteni?


Farid megállt és ránézett az emberre:
- Gyere velem - mondta -. én most lemegyek a folyóhoz fürödni. Te is megfürdesz velem. és talán közben megkapod a választ. De ha nem, akkor majd beszélgetünk fürdés után. Csak gyere velem!


Az ember tétovázott. ..Ez a Faríd tényleg bolondnak látszik egy kicsit - gondolta -. hogyan kaphatnék választ a fürdéstől? De mit lehet tudni ezeknél a misztikus embereknél?


Így hát követte. Mindketten bementek a folyóba. és amikor az ember bedugta a fejét a vízbe, Farid hirtelen ráugrott és lenyomta. Nem volt kellemes érzés...


..Hát ezt meg miért csinálja - gondolta a kereső -, teljesen meghibbant? Miféle válasz ez?"

Először azt hitte, Farid viccel, de aztán egyre veszélyesebb lett a dolog... és Farid nem engedte fel. Ennek már a fele se tréfa. elkezdtek viaskodni.
Farid erős, nagydarab ember volt, a kereső pedig vézna. mint a keresők általában. De amikor a halál küszöbén áll, még a gyenge is hirtelen erőssé válik. Az ember lerázta Faridot, ráugrott és azt mondta:
- Mit csinálsz? Meg akarsz ölni?? Gyilkos! Én egy szegény ember vagyok. aki tanácsért jött hozzád. Csak azt akartam tudni, hogyan találhatom meg az utat Istenhez, és te erre vízbe akarsz ölni engem?


Farid azt felelte:
- Várj csak egy kicsit. Előbb én kérdezek valamit. Amikor a víz alatt tartottam a fejedet és fuldokoltál, hány kérdés fordult meg a fejedben?
- Hány kérdés? Egy sem, csak arra gondoltam, hogyan kaphatnék levegőt.
- És mennyi ideig maradtál ennél a gondolatnál?
- Nem sokáig: nem is lehet gondolkodni. ha nem kapsz levegőt és fuldokolsz. Gondolkodni csak akkor lehet. ha az életed nincs veszélyben. De az enyém veszélyben volt - még a  gondolat is eltűnt. Az. hogy kíjussak a folyóból. nem is gondolat volt; egész lényem élni akart.


Erre Farid azt mondta:
- Látod. valamit megértettél. Ez a felelet. Csak ha ez a világ minden irányból fojtogat, kipréseli belőled az életet,  és úgy érzed. hogy e világban semmi sem történhet már veled,  a halált kivéve .... csak akkor ébred fcl benned a vágy, hogy megtaláld az Igazságot, istent, a Tudatot - hívd, aminek akarod. De ez a vágy sem marad veled sokáig.
Előbb-utóbb átalakul. és lényeddé válik.
Én megmutattam neked az utat... most már mehetsz.

Osho - Tannesék és adomák>>>

Kategória: A nap üzenete | Hozzáadta:: Zsóka (2016-10-27)
Megtekintések száma: 434 | Hozzászólások: 1
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 7
Vendégek: 7
Felhasználók: 0

Block title