Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Napi bölcsességek » A nap kártyája

Január 9. - Befelé fordulás

A kártyán látható nőnek halvány mosoly ül az arcán. Elméje csapongását figyeli - nem minősíti a gondolatait, megállítani sem próbálja őket, és nem is azonosul velük; csak figyeli elméjét, mintha az országút forgalmát vagy a tó vizének fodrozódását figyelné. Elméd csapongása pedig egy kicsit tényleg mulatságos, ahogy föl-le ugrálva, ide-oda perdülve megpróbálja magára vonni a figyelmedet, hogy visszacsábítson a játékba. 
Ha megtanulsz távolságot tartani az elméd és önmagad között, az az egyik legnagyobb áldás. Valójában ezt jelenti a meditáció is - a meditáció nem mantrák kántálása vagy szútrák és parancsolatok ismételgetése, hanem pusztán egy figyelem; mintha az az elme valaki más elméje lenne. Most te is képes vagy megteremteni magadban ezt a távolságot, és úgy nézni az előadást, hogy közben nem kell attól tartanod, hogy a dráma magába szippant. Élvezd a Befelé Fordulás egyszerű szabadságát amikor csak tudod, és a meditáció képessége hamarosan kifejlődik és elmélyül benned.

 

"A befelé fordulás egyáltalán nem fordulás. Amikor befelé mész, akkor nem mész sehová. A befelé fordulás mindössze annyit jelent, hogy eddig folyton a vágyaidat kergetted, üldözted és hajszoltad, és a végén mindig csalódnod kellett. Mert minden vágy szenvedést von maga után, mert a vágyak sosem hoznak beteljesülést. Soha nem érsz el sehová, a kielégülés lehetetlen. Amint megérted, hogy a vágyak kergetése sehová nem vezet, egyszer csak megállsz. Nem erőfeszítés következtében állsz le... mert ha szándékosan fékezed le magad, akkor ismét elkezdtél rohanni, csak most egy másfajta módon - még mindig vágyakozol; lehet, hogy most a vágynélküliségre vágysz, de ez is vágy.
Ha erőfeszítéseket teszel, hogy befelé fordulj, akkor azzal pont kifelé fordulsz. Minden erőfeszítés csak kifelé sodorhat téged. 
Minden utazás kifelé irányul - nincs befelé vezető út. Hogy tudnál befelé utazni? Hisz már most is ott vagy: amint elmozdulsz onnan, kifelé mozdulsz. Mikor megállsz, az utazásnak vége; amikor elmédet már nem ködösítik el a vágyak, akkor bent vagy. Ezt értjük befelé fordulás alatt. De ez nem befelé fordulás - egyszerűen csak nem mész többé kifelé."

Osho

Kategória: A nap kártyája | Hozzáadta:: Zsóka (2015-01-09)
Megtekintések száma: 296 | Hozzászólások: 1
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 24
Vendégek: 22
Felhasználók: 2
Pimpiculo, gericsattila

Block title