Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Napi bölcsességek » A nap kártyája

November 5.- Átváltozás

A kártya közepén látható alak az űr roppant virágának tetején ül, és kezében az átváltozás szimbólumait tartja: az illúziót kettészelő kardot, a bőrét levedlő, megújuló kígyót, a korlátok szétszakított láncát, és a kettősségen túllépő jin-jang szimbólumát. Egyik keze nyitva pihen az ölében: ez a befogadást jelképezi. Egy másik, lefelé nyúló keze pedig egy alvó alak száját érinti éppen, mellyel a nyugalomban ránk ereszkedő csöndet szimbolizálja.   
Ez a mélységes ellazulás ideje. Engedd, hogy a fájdalom, a szomorúság, vagy bármilyen nehézség csak úgy ott legyen - fogadd el "tényszerűségüket". Ez nagyon hasonlít Gautam Buddha élményéhez, amikor hosszú évek kutatása után végül úgy döntött, hogy feladja, mert ennél többet nem tehet. Még aznap éjjel megvilágosodott. Az átváltozás úgy jön, mint a halál: a maga idejében. És csakúgy, mint a halál, egyik dimenzióból a másikba juttat.  

 

"Egy zen mester nem pusztán tanító. A vallásokban csupán tanítók vannak, akik olyan dolgokat tanítanak neked, amikről semmit nem tudsz, és azt kérik, hogy higgy nekik, mert azokat a tapasztalatokat lehetetlen az objektív valóságban megmutatni. De a tanító maga sem ismeri, amiről beszél; ő is csupán elhitte, amit hallott, és most átadja a hitét másoknak. A zen nem a hívők világa. Nem a hívőkhöz, hanem azokhoz a bátor lelkekhez szól, akik képesek eldobni maguktól minden hitet és hitetlenséget, minden kétséget és érvet, vagyis az elmét, és egyszerűen csak belépnek korlátok nélküli puszta lényükbe.
Ez azonban mérhetetlen változásokat hoz majd. Ezért mondom mindig, hogy amíg mások csak a filozófiával foglalkoznak, addig a zen a metamorfózissal, a valódi átváltozással törődik. Ez igazi alkímia: rozsdás vaslényedből aranyat varázsol. De nyelvezetét nem érvekkel és intellektuális elmével, hanem szerető szívvel kell megértened. Vagy egyszerűen csak hallgasd úgy, mint a madarak énekét, nem törődve azzal, hogy vajon igaz-e vagy sem. És egyszer csak elérkezik a pillanat, amikor hirtelen meglátod azt, ami egész életed során elkerülte a figyelmedet. Amit Buddha "nyolcvannégyezer ajtó"-nak nevezett - hirtelen feltárul."

Osho

Kategória: A nap kártyája | Hozzáadta:: Zsóka (2014-11-05)
Megtekintések száma: 299 | Hozzászólások: 1
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 21
Vendégek: 21
Felhasználók: 0

Block title