Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Napi bölcsességek » A nap kártyája

Október 18.

Az erkölcs ennek a nőnek minden életenergiáját elméje szűk börtönébe zárta. De az életenergia ott nem képes áramolni, így ez az asszony valóban egy "kiszáradt, öreg aszalt szilva" lett. Egész viselkedése nagyon illemtudó, merev és kimért, és hajlamos a különböző élethelyzeteket csak fehéren és feketén látni, ahogy ezt a nyakában hordott ékszer is szimbolizálja.  
A Felhők Királynője ott ólálkodik minden olyan ember elméjében, akit a jó és a rossz, a bűn és az erény, az elfogadható és az elutasítandó, az erkölcsös és az erkölcstelen merev eszméi között neveltek fel. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a megítélések pusztán elménk korábbi beidegződéseiből származnak. És akár másokat bírálunk, akár saját magunkat, ezzel elmulasztjuk a mindenben benne rejlő szépséget és isteni minőséget. Csak ha kitörünk beidegződéseink börtönéből és megleljük szívünk saját igazságát, leszünk képesek az életet olyannak látni, amilyen az valójában.   

 

"Bodhidharma... messze minden moralista, minden puritán, minden úgynevezett erkölcsös ember és jótevő fölött áll. Ő eljutott a probléma legmélyebb gyökeréig. Ha nincs benned tudatosság, minden erkölcsösséged hamis, minden kulturáltságod csupán egy vékonyka réteg rajtad, amit bárki könnyen szétzúzhat. De ha erkölcsöd tudatosságodból ered, nem pedig fegyelmezettségből, akkor az már egy teljesen más minőség. Akkor minden egyes élethelyzetre a tudatosságod adja meg a választ. Így minden, amit csinálsz, csak jó lehet. A tudatosság nem tud olyat tenni, ami rossz. Ebben rejlik a tudatosság végtelen szépsége: bármi, ami belőle születik, az gyönyörű, helyénvaló, és nem kell magadra erőltetned, nem kell begyakorolnod.
Tehát ahelyett, hogy a leveleket és az ágakat nyesegetnéd, vágd el inkább a gyökereket. Erre pedig csak egy módszer van: az éberség - légy éber és tudatos."

Osho 

Kategória: A nap kártyája | Hozzáadta:: Zsóka (2014-10-18)
Megtekintések száma: 322
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 24
Vendégek: 23
Felhasználók: 1
CsillagVirág

Block title