Cikkek katalógusa

Keresés a honlapon

Ajánlom!

Oszd meg!

Iratkozz fel!

Hírlevél

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Napi bölcsességek » Péntek

Július 25.

Úgy gondolom, hogy a szeretet mindig ugyanaz, legyen akár emberi akár isteni. Igazam van?

Nem, fiatal barátom, az emberi szeretet és az isteni szeretet két teljesen különböző dolog. Ha adok neked tizenöt centet, te pedig adsz egy cukorkát, azt emberi szeretetnek hívjuk. Az isteni szeretetben nem vársz a tizenöt centre. Vidáman, önszántadból odaadod nekem a cukorkát. Az isteni szeretet áldozat, és ebben az áldozatban tudatosan vagy öntudatlanul Isten Akaratát teljesíted. Az emberi szeretetben a vevő és az eladó szeretetét mutatjuk, ami egyet jelent az önérdekkel. Nem azt mondom, hogy az emberi lények nem fejezhetnek ki isteni szeretetet. Kifejezhetnek, és néha meg is teszik. De a következetes isteni szeretet jelenleg ritka dolog az emberek körében.

Honnan tudhatjuk, hogy szeretetünk vitális vagy tiszta?

Könnyen eldöntheted, hogy szereteted az életerő szeretete vagy tiszta szeretet. Ha az életerő szeretetéről van szó, akkor a másoknak adott szeretetben van egy tudatos követelés, vagy legalább egy öntudatlan elvárás. Amikor szereteted tiszta vagy spirituális, akkor nincs követelés, nincs elvárás. Csak az érintett személlyel vagy személyekkel való spontán egység legédesebb érzése van jelen.

Hogyan adhatunk tudatosan tiszta szeretetet?

Nemcsak lehetséges, hanem nagyon is szükséges megakadályoznunk, hogy tisztátalan vitális szeretetet adjunk. Máskülönben állandóan a tudatlanság hatalmas erőivel kell birkóznunk. A szeretetet nem arra kell használnunk, hogy megkössük és birtokoljuk a világot, hanem arra, hogy felszabadítsuk és kitágítsuk saját tudatunkat és a világ tudatát. Nem szabad a szív tiszta szeretetét tisztátalan vitális szeretetre cserélni. Mit kell tennünk? A szív megtisztító és átalakító szeretetét be kell vinnünk a tisztátalan életerőbe. Az életerő, mint olyan egyáltalán nem rossz. Ha megfelelő irányítást kap, megtisztul és átalakul, és akkor Isten igen jelentős eszközévé válhat.

Nos, tudni akarod, miként adhatsz tudatosan tiszta szeretetet másoknak. Tudatosan tiszta szeretetet adhatsz másoknak, ha míg velük beszélsz vagy rájuk gondolsz, azt érzed, hogy életleheleted egy darabkáját adod nekik. Ezt az életleheletet csak azért kínálod fel, mert érzed, hogy te és a világ többi része teljesen és elválaszthatatlanul egyek vagytok. Ahol egység van, ott minden tiszta szeretet.

 

Sri Chinmoy

Kategória: Péntek | Hozzáadta:: Zsóka (2014-07-25)
Megtekintések száma: 343 | Hozzászólások: 1
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Támogatás

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

A nap üzenete [624]
Hétfő [13]
A meditáció napja
Kedd [18]
A döntések napja
Csütörtök [17]
A befogadás napja
Péntek [15]
A szeretet, a szerelem napja
Szombat [7]
A felelősség napja
Vasárnap [7]
A nyitottság napja
Szerda [13]
A megújulás napja
A nap kártyája [77]
Közös meditációk [1]
Napi gondolkodó [0]
Versek [1]
Napi gyakorlat [9]

Statisztika


Online összesen: 22
Vendégek: 19
Felhasználók: 3
femarta56, Irénke50, Zsóka

Block title