Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Sprituális tanítók » Eckhart Tolle

Kim Eng beszélget Eckhart Tolle-val - A felébredés kora
A tudat evolúciója elkerülhetetlen. Úgy tűnik, hogy a felébredés korszakában élünk. Ez nem tűnik fel azonnal, mikor megnézzük a napi híreket és tanúi vagyunk az erőszaknak, a háborúskodásnak, a rettentő szenvedésnek amit emberek egymásnak okoznak. Úgy tűnik, hogy semmi nem változott vagy inkább még csak romlott. Aminek tanúi vagyunk az tulajdonképpen a tudattalan emberi elme játéka magával, a szemünk előtt. Ezt a világot teremtjük, mikor nem vagyunk tudatába az egyetlen forrásnak ami fenntart és összekapcsol mindannyiunkat. Helyette inkább véleményekkel, ítéletekkel, címkékkel és mentális állapotokkal azonosulunk. Az egyetlen forrás - az egyetlen tudatosság, ami korábbi és felette áll bármilyen formán, bőrszínen, nemen, kultúrán, vagy éppen akármely gondolaton, amit az elme csak gondolhat.

Mikor szemtanúi vagyunk a világ eseményeinek a tévében, valójában csak a hatásait látjuk az emberi tudatlanságnak. Azonban ez csak bennünk van, ahonnan az elsődleges ok származik és ezért csak belülről lehet feloldani ezt a problémát. Csak ebből tud majd az új világ létrejönni.

 K: Nagyszámú ember kezd mostanság felébredni spirituálisan. Sokan közülük keresnek egy tanárt, olyant mint te, útmutatásért és támogatásért. Habár jóllehet, senki sem teheti meg helyetted, egy tanár kétségkívül hasznos – néhányan ezt alapvetőnek tartják – a felébredési folyamat közben. Kielégíthetelen igény mutatkozik a spirituális igazság iránt, mégis lényegesen lecsökkentetted a nyilvános tanításaidat 2003-as év fennmaradó részére? ( Kivéve Októbert, amiről a www.eckharttolle.com  oldalon tájékozódhatsz.) Mit üzensz azok számára akik kezdenek felébredni és számítanak az útmutatásodra?

E: Ne építsenek rám. Bárki vagy bármi, amire számítasz külsőleg az cserben fog hagyni előbb vagy utóbb. Az összes forma szertefoszlik, változik, meghal vagy elhagy téged. Sok ember kötődik hozzám a ’formához’ – Eckharthoz, de ez helytelen. Ők összekeverik a formát a lényeggel. Mikor az emberek eljönnek egy beszélgetésre, egy intenzívre, vagy egy lelkigyakorlatra, nem azért jönnek, hogy velem legyenek, habár látszólag úgy tűnhet. Azért jönnek, hogy saját magukkal legyenek, vagy inkább mondhatnánk azt, hogy önmaguk legyenek még teljesebben. Valami keresztül sugárzik Eckhart formáján és ez egy azzal ami te is valójában vagy. Békét, csendet, örömet vagy éppen intenzív életteliséget érezhetsz a spirituális tanító jelenlétében. Ezek mind az egyetlen forrásból erednek ami benned van, ami elválaszthatatlan attól aki a legmélyebb szinten vagy. A tanár ezt nem tudja megadni neked. Ő csak láthatóvá teszi számodra azt, ami már eleve ott van benned.  

A tanítás folyamatosan elérhető a könyveken, CD-ken, DVD-ken keresztül. Azok számára akik már készen állnak, hogy felébredjenek, számukra ez éppen olyan erőteljes mint a tanár fizikai jelenléte. De légy óvatos a túlzott kapcsolattal ezekkel a dolgokkal, figyelj az állandó többre igényre, ami nem igazi igény, azt csak az elme kreálta. Mindenkinek látnia kell azt a pontot ameddig ez segít kapcsolatba lépni az igazi éneddel, hogy elérje a célját. Buddhának volt egy gyönyörű analógiája : ’’ A tutaj segít átkelni a folyón ’’ – ha egyszer már átkeltél a folyón, ne cipeld tovább magaddal a tutajt. Ameddig szükséges a ’tutaj’ addig a tanítás is ott van.

A könyveken, CD-ken, DVD-ken keresztül a tanítás itt van teljes erejében és ha engeded segít kapcsolatba lépni az egyetlen élő tanárral benned: a te saját legbelsőbb lényeddel. De az egos elme megpróbálja elterelni a figyelmed és folyamatosan ezt mondja: nekem még több kell, én ezt is akarom, nekem feltétlen szükséges ez, stb. Az elmének szüksége van a többre, ami egy elkerülési mód, hogy igazán a tanítással lehessünk - ami már itt van.

K: Te már teljesen önmagad vagy?

E: Igen, nincs semmi lényeges amit hozzám lehetne adni.

K: Milyen a természete ennek az önvalónak amik már eleve vagyunk? Tudnál valamit mondani róla?

E: Igen egyetlen egy dolog van, de nem tudom elmagyarázni vagy meghatározni. Azt mondhatnám róla: tér vagy belső tágasság, aki a legmélyebb szinten vagy. Ez a teljes csend vibrálóan életteli. Nem tudok más mondani neked, kivéve ezt: tér. De amióta a tér a lényege annak ami vagyok, nincs mit adnom neked. Ha a téren kívül bármi mást keresel egy spirituális tanítóban, akkor csalódott, becsapott leszel. Bármit is adna neked az nem lesz elég. A formák világában semmi nem fog kielégíteni hosszú ideig.

K: Igen, a forma az kettőség. Ezért, egyszer-kétszer az ellentéte is előfog fordulni.

E: Mikor belsőleg megengeded minden egyes pillanatnak, hogy olyan legyen amilyen, mikor szemtanúja vagy a gondolataidnak, érzelmeidnek amint azok történnek, ekkor tér keletkezik benned – csend, béke. Ez vagy te, és ez túl van az ellentéteken.


Forrás: Eckhart Teachings 2003

Kategória: Eckhart Tolle | Hozzáadta:: Zsóka (2012-01-15)
Megtekintések száma: 835 | Hozzászólások: 1
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 14
Vendégek: 12
Felhasználók: 2
sziget8622, gipszjakab99

Block title