Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Sprituális tanítók » OSHO

A gyermekek nevelése
A gyermekek nevelése

A gyermeknek talán nincs ugyanannyi joga és szabadsága mentesülni a szülői nevelés alól, mint amennyi jogot és szabadságot a szülők is megkövetelnek maguknak? Ez az egyik legalapvetőbb probléma, amivel a szülőknek szembe kell nézniük a mai világban. A jövőnk függ attól, hogy ezt a kérdést hogyan oldjuk meg. Korábban ez nem volt gond. Az emberiség most ért el a felnőtt korba, most ért el egy bizonyos érettséget - és ahogy fejlődünk, úgy kell mindig újabb és újabb problémákkal szembenéznünk.  Ahogy az emberiség fejlődött, idővel lassan kiderült, hogy a rabszolgaságnak milyen sok fajtája létezik. Nyugaton nem is olyan régen jöttek rá, hogy mind közül a gyermekek rabszolgasága a legelterjedtebb. Erre korábban soha nem gondoltak - ezt egyetlen szent irat sem említi. És hát ki gondolná, hogy a gyermek rabszolga? Rabszolgája a szüleinek, akik szeretik, akik feláldozzák magukat érte?! Nevetséges, micsoda képtelenség! Most azonban, ahogy az emberi elme titkai apránként feltárulnak, egyre tisztában látszik, hogy a mai világban a gyermeket zsákmányolják ki a legdurvábban - senki mást nem szipolyoznak ki ennyire. Mindez persze a szeretet nevében történik. 

Nem azt állítom, hogy a szülők tudatosan használják ki a gyereküket, tudatosan teszik rabszolgává, tudatosan teszik tönkre, tudatosan butítják és hülyítik őket, nem is azt, hogy puszta kegyetlenségből próbálják őket hinduvá, buddhistává, mohamedánná vagy éppen kereszténnyé nevelni. Nem. De a szülők tudatlansága mit sem változtat a helyzeten. A szülők rettenetes dolgokra idomítják a gyerekeiket, ők pedig tehetetlenek: hiszen létük a szülőktől függ. Nem lázadhatnak, nem menekülhetnek el, nem védhetik meg magukat. Még annyira sebezhetők, hogy rendkívül könnyű őket kihasználni.

A gyermekek kondicionálása a legborzasztóbb rabszolgaság, ami csak létezik a földön. Gyökerestül ki kellene irtani, mert az emberiség csak így válhat valóban szabaddá. A gyermek az emberiség jövője, tehát ha a gyermeket rosszul nevelik, az egész emberiség rossz irányban halad. A gyermek a mag, de ha a magot megmérgezik, megfertőzik - még ha puszta jó szándékból is akár - akkor elvész a remény, hogy szabad egyéniségek élhessenek a világban; ez az álom akkor örökre csak álom marad.

Amiről azt hiszed, hogy az egyéniséged, az pusztán a személyiséged. Azt csupán a szüleid, a társadalom, a papok, a politikusok, a nevelők, azaz a környezeted alakította ki benned. A nevelők az óvodától az egyetemig a társadalom érdekeit szolgálják; ők mindannyian a mindenkori hatalom kiszolgálói. Legfőbb céljuk, hogy a gyerekeket olyanná formálják, hogy később jól illeszkedjenek a társadalomba. Ennek az egésznek az oka pedig a félelem. Attól félnek, hogy ha nem kezdik el beidomítani őket már a legelején, akkor annyira intelligenssé és éberré válnak, hogy egész életükre a lázadás lesz majd jellemző. Lázadókat pedig senki nem akar - mindenki csak engedelmes embereket szeretne látni maga körül.

A szülők az engedelmes gyerekeket szeretik. De nem szabad ám elfelejteni, hogy a legszófogadóbb gyermek általában a legbutább is! Az engedetlen legtöbbször nagyon is intelligens - ezt mégsem méltányolják benne, nem fogadják el. A tanárok nem szeretik, a társadalom nem adja meg neki a tiszteletet - mindenki megveti. Vagy kompromisszumot köt a társadalommal, vagy magára vessen: úgy fogja leélni az életét, mint aki saját magának kereste a bajt. Persze hogy azt érzi majd, hogy nem volt elég jó a szüleinek, hiszen nem tette őket boldoggá.
Gondolj csak bele, vajon Jézus boldoggá tette a szüleit? Gautama Buddha szülei talán elégedettek voltak Buddhával? Jézus és Buddha olyan intelligensek és olyan lázadók voltak, hogy a szüleik nyilvánvalóan el voltak keseredve.

Minden gyermek olyan sok lehetősséggel és képességgel születik, hogy ha - ahelyett, hogy akadályozzuk - inkább engednénk és segítenénk kifejlődni ezeket a lehetőségeket, akkor számtalan valóban tehetséges egyéniséggel teli, gyönyörű világban élhetnénk. A tehetségek, a zsenik nem azért vannak olyan kevesen, mert ritkán születnek ilyen emberek, hanem azért, mert a társadalom ragadozó karmai elől rettentő nehéz elrejtőzni, és nagyon ritkán fordul elő, hogy egy gyermeknek ez sikerül.

A szülők, a tanárok, a papok és az egész társadalom mind-mind különféle rétegekkel burkolják be a gyerekeket, ahogy idomítják őket. Rájuk aggatnak például egy vallásos ideológiát. A gyerek ezt sem választja meg magának. Pedig ha valakire olyat kényszerítenek, amit nem ő választ, akkor azzal megnyomorítják, tönkreteszik az intelligenciáját. Ha nem adják meg neki az esélyt, hogy választhasson, akkor nem engedik neki, hogy intelligensen éljen. Ezzel csupán azt érik el, hogy gépiesen cselekedjen. Keresztény lesz ugyan, de nem a saját döntése alapján. És ugyan mit jelent kereszténynek lenni, ha az egész nem a saját felismeréseiden, a saját megértéseden alapul?

Az a kevés ember, aki Jézust követte, vele együtt ment mindenhova, bátran viselkedett. Tulajdonképpen csak ők voltak keresztények: kockára tették az életüket, az árral szemben haladtak, veszélyesen éltek, készek voltak akár meghalni is az eszméért - ők nem kötöttek kompromisszumot. Az a néhány ember, aki Gautama Buddhával együtt vándorolt, ők valóban buddhisták voltak. Igaz, most sok millió keresztény és sok millió buddhista van a világon, de ez nem más, mint színlelés - ez nem igazi hit. Ők mind álkeresztények és álbuddhisták. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen úgy kényszerítették rájuk a vallásukat. Először egy bizonyos vallás ideológiájával burkolták be őket, utána kaptak valami politikai ideológiát is, aztán megmondták nekik, hogy ők indiaiak, irániak, kínaiak vagy éppenséggel németek - ezzel megkapták a nemzetiségüket is. Pedig emberiségből csak egy van. A Földből is csak egy van. A politikusok viszont nagyon nem szeretnék, hogy az egység létrejöhessen, mert akkor ők egytől egyig eltűnnének a süllyesztőben a különböző politikai irányzataikkal együtt. Akkor aztán mihez kezdene az a rengeteg elnök és miniszter? Nekik csak akkor terem babér, ha a világ megosztott marad.

Vallásból is csak egy van, de képzeljétek csak el, ha ez kiderülne! Mi lenne akkor a pápával? Hová menne az a sok bolond sánkárácsárja, és mit tenne Komeini Ayatollah? Mi lenne ezekkel az emberekkel? Ők csak úgy létezhetnek, ha a sok különböző vallás, egyház, szekta és felekezet ott áll mögöttük. A világon háromszáz vallást tartanak számon, és ezekhez kapcsolódva legalább háromezer szektát. Így persze hogy sok papra, püspökre, érsekre, főpapra és sánkárácsárjára van szükség. Számukra minden lehetőség megszűnne.

Én azt mondom, egyetlen vallásosság létezik, és annak semmi köze nincs a Bibliához, a Védákhoz vagy a Gítához! Csak egy szeretni valóban képes szív és intelligencia kell hozzá. Másra nem, csak tudatosságra és meditativitásra van szükség. De ezt az egyházak persze nem fogadják el, és emiatt a szülők, akik egy bizonyos csoporthoz, nemzethez, egyházhoz, felekezethez tartoznak, kötelességüknek érzik, hogy saját ideáikat a gyerekeikre is ráerőltessék. A különös az, hogy a gyerekek mindig intelligensebbek, mint a szüleik, hiszen a szülők a múlthoz tartoznak, a gyerekek viszont a jövőhöz. A szülőket már beidomították, őket már bebugyolálták mindenféle eszmével és meggyőződéssel. Az ő tükreiket olyan sok por borítja már, hogy azok nem tükröznek vissza semmit. Ők már teljesen vakok.

 Csak egy vak ember lehet hindu, mohamedán, dzsaina vagy keresztény. Aki lát, az egyszerűen csak vallásos. Nem jár templomba vagy mecsetbe, nem imádkozik ostoba festményekhez. Az a sok isten, meg az a rengeteg babona! Ezeket mind a szülők hordozzák magukban. Amikor a gyermek megszületik, teljesen érintetlen, tiszta, nincs még ráaggatva semmi. Ez a szépsége: a tükrét még semmilyen por nem homályosítja el, így sokkal tisztábban lát.

OSHO

Kategória: OSHO | Hozzáadta:: Zsóka (2012-04-13)
Megtekintések száma: 1066 | Hozzászólások: 1
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 30
Vendégek: 29
Felhasználók: 1
info1335

Block title