Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Sprituális tanítók » OSHO

A liba és a palack

"A mester azt mondja a tanítványnak, hogy elmélkedjen a következő koanon: Betettek egy kis libát egy palackba. Etették, táplálták, a liba pedig egyre csak nőtt és nőtt és növekedett, míg végül betöltötte az egész palackot. Most már túl nagy: nem fér ki a palack száján, a palack nyaka pedig túl szűk. Ha a liba a palackban marad, elpusztul. A koan arról szól, hogy hogyan vedd ki a libát anélkül, hogy összetörnéd a palackot és elpusztítanád a libát.
A tanítvány erősen törte a fejét. Vajon mi lehet a megoldás? A liba túl nagy; nem tudod úgy kivenni, hogy össze ne törnéd a palackot, de azt nem teheted. Vagy pedig csak úgy tudod kivenni, ha közben elpusztítod a libát, ha nem törődsz azzal, hogy élve vagy halva kerül-e ki a palackból. Ám ez sem megengedett.
Telik-múlik az idő, és a tanítvány egyre csak a fejét töri, de nem talál megoldást. Aztán egyszer csak fáradtan és elcsigázottan a tanítványnak hirtelen megvilágosodik a megoldás: a mestert sem a palack, sem a liba nem érdekli – ezek valami mást jelképeznek. A palack az elme, a liba pedig te vagy… de ha szemtanú maradsz, akkor ki tudsz kerülni az elme fogságából. Bár te nem vagy az elmében, annyira azonosulhatsz vele, hogy azt kezded érezni, hogy odabent vagy.
A tanítvány odaszalad a mesterhez, hogy elmondja: a liba kint van. A mester pedig így szól: "Megértettél. Most pedig tartsd is kint! A liba sohasem volt odabent."
Ha egyre csak a libával és a palackkal viaskodsz, akkor sosem fejted meg a talányt. Rá kell jönnöd, hogy ez a kettő valami mást kell hogy jelképezzen; egyébként a mester nem adta volna fel ezt a találós kérdést. Hiszen a mester és a tanítvány legfontosabb munkája mindig valahol az elme és a tudatosság vizsgálata körül van, ez a kettejük ügye.
A tudatosság a liba, ami nincs is bent az elme palackjában. De te azt hiszed, hogy odabent van, és mindenkit arról faggatsz, hogyan tudnád onnan kijuttatni. És akadnak olyan idióták, akik különféle módszereket is ajánlanak, hogy kisegítsék a libát a palackból. Azért nevezem őket idiótáknak, mert egyáltalán nem értik, hogy miről van szó. A liba kint van, sohasem volt a palackban. Tehát az a kérdés, hogy hogyan hozhatnád ki, föl sem merül.
Az elme pusztán egy gondolatfolyam, mely agyad képernyőjén vonul át előtted. Te a szemlélője vagy mindennek, ám egy idő után elkezded azonosítani magad a szép dolgokkal – ezek a csalétkek. És amint belefeledkeztél a szép dolgokba, egyben a csúnyák is foglyul ejtettek, hiszen az elme nem létezhet kettősség nélkül. A tudatosság nem létezhet kettősségben - az elme pedig nem létezhet kettősség nélkül. A tudatosság nem-kettős, az elme kettős. Úgyhogy figyelj."

 

Kategória: OSHO | Hozzáadta:: Zsóka (2017-06-04)
Megtekintések száma: 405 | Hozzászólások: 2
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 5
Vendégek: 5
Felhasználók: 0

Block title