Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Sprituális tanítók » OSHO

A párkapcsolatokról
"A szeretet vad; minden szépsége a vadságában rejlik. Magától jön, és addig marad, amíg a létezés úgy akarja. A társadalom azonban nem épülhet ilyen kiszámíthatatlan, megbízhatatlan élményekre. A szerelem tartósságában lehetetlen bízni – a legfurcsább sajátossága, hogy miközben a legnagyobb bizalom, mégsem bízhatunk benne. E pillanatban teljes, de a következő pillanat még nyitva áll előtte. Éld meg ezt a pillanatot, éld meg teljesen. Ne halogass semmit; legyél bátor és kalandvágyó. Amikor eljön a következő pillanat, majd megtudod, mit rejt. Ne azon aggódj, hogy a másik ember ott lesz-e a következő pillanatban. A lényeg az, hogy ha most elérhető számodra, akkor szeresd. Ne vesztegesd el ezt a percet azzal, hogy a jövőn rágódsz és aggodalmaskodsz. Szeresd, aki melletted van, és élvezd a szeretetét. Ha szereted ezt az embert, s ezzel boldoggá teszed, és a kapcsolatotok csodálatos élmény, eksztázis, akkor miért hagyna el téged? Ha valakit boldoggá teszel, miért akarna elmenni? De ha boldogtalanná teszed, akkor miért maradna veled? Valójában éppen az állandó aggodalmaskodással ösztönzöd, kényszeríted távozásra. Ha szerethetsz, szeress. Ha nem szerethetsz, felejtsd el azt az embert, és keress valaki mást. A kérdés nem erről vagy arról az emberről szól, hanem magáról a szeretetről. A szeretet tesz boldoggá, és az emberek csak ürügyet szolgáltatnak hozzá.

Minden belénk nevelt érdekhez nélkülözhetetlen a hűség. Erre van szüksége a szülőknek, tanároknak, politikusoknak, papoknak… Azonban ez nem igazi hűség; ez inkább irányíthatóság, önállótlanság, nem-kérdezés, vak hit. Kérve vagy követelve a szeretet és a bizalom egyaránt hazuggá válik. Ha viszont magától jelenik meg, akkor mérhetetlen valódi értéket hordoz.

Az elme olyan viszonyt akar, amely életteli és biztonságos egyszerre, de ez lehetetlen, mert egy élő személy vagy egy élő kapcsolat, vagy bármi, ami élő, szükségképpen kiszámíthatatlan. Egyetlen kapcsolat sem lehet biztos; a kapcsolatok természetétől idegen, hogy biztosak legyenek. Az élet velejárója a bizonytalanság. Fogadd el, hogy az élet ilyen. Semmi sem állandó, minden elveszhet. A múlt már lezárult, a jövő teljesen nyitott – a kettő között ott a jelen, egyik lábbal a múltban, másikkal a jövőben. Ezért az elme állandó kettősségben van, mindig megosztott.

Vajon a kapcsolatod elég erős-e ahhoz, hogy elbírja az igazságot? De honnan tudhatnád előre? Próbát kell tenned ahhoz, hogy kiderüljön. Menj, és nézd meg – talán elbuksz, de még a kudarc is erősebbé tesz a mostani állapotodnál. Vágj bele! Ha a kapcsolat túléli az igazságot, az csodálatos lesz. Ha pedig a kapcsolat nem elég erős ehhez, és nem bírja el – az igazság túl nehéz is lehet, elviselhetetlen -, akkor az a kapcsolat nem ér semmit. Ezen a próbán át kell mennie. Legfeljebb felbomlik egy kapcsolat – egy hamis kapcsolat. De jobb egyedül lenni és valóságosnak maradni, mint hamisan élni másvalakivel, mert úgy sohasem leszel boldog. Tégy kockára mindent az igazságért; máskülönben boldogtalan maradsz. Ezerféle dolgot teszel majd, de semmi sem történik meg veled igazán. Sokat lépsz előre, de sehová sem érkezel. A színlelés soha nem kifizetődő; annak tűnik, de sohasem lehet az. Csak az igazság kifizetődő – és kezdetben az igazság sem tűnik jó üzletnek. Ha kívülről nézed, az igazság nagyon-nagyon veszélyesnek, rettenetesnek látszik. Ha belülről vizsgálod, ráébredsz, hogy az egyetlen csodálatos dolog.

A szeretet az önszeretettel kezdődik. Ne légy öntelt, de légy elégedett önmagaddal. Az, aki gyűlöli önmagát, nem szerethet másokat sem; csupán színlelni tud. A gondok pusztán azért jelennek meg, mert a szerelmed nem valódi szerelem, csak játék. Az igazi szerelem sosem törődik a jövővel. Az igaz szerelem maga a jelen. Minden, ami valódi, a tudatossághoz, a jelenhez, a meditációhoz tartozik. És itt nincsenek problémák! A szerelem sosem birtokol, és a szerelmet nem lehet birtokolni. Az igaz szerelem a szabadsághoz vezet el. A szabadság a legmagasabb csúcs, a legvégső érték. És a szeretet áll a legközelebb a szabadsághoz; a szeretet után következő lépés a szabadság. A szeretet nem áll szemben a szabadsággal. Ezt teszi egyértelművé a tudatosság.”

Kategória: OSHO | Hozzáadta:: Zsóka (2013-07-01)
Megtekintések száma: 640
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 20
Vendégek: 18
Felhasználók: 2
huskym22, mariavargaboros

Block title