Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Sprituális tanítók » OSHO

Intimitás

„ A szeretet tudatod olyan állapota, amikor boldog vagy, amikor táncol a lelked. Valami vibrálni, sugározni kezd bensőd legközepén; valami lüktetni kezd körülötted. Lassanként elér másokhoz is: eljuthat nőkhöz, férfiakhoz, sziklákhoz, fákhoz és csillagokhoz.

Amikor szeretetről beszélek, erről a szeretetről beszélek: a szeretet nem kötelék, hanem létállapot. Ne feledd: ha mindannyiszor a szeretet szót használom, egy lét állapotra gondolok, és nem egy kötelékre. A kapcsolat csak egy igen apró vonása ennek. Pedig a többség szeretetfogalma leginkább ezt a köteléket fedi, mintha csupán ennyi lenne az egész. Kapcsolatokra azért van szükséges, mert nem tudsz egyedül maradni, mert még nem vagy képes meditációra. Vagyis a meditáció az előfeltétele annak, hogy igazán szerethess. Képessé kell válnod arra, hogy egyedül legyél, teljesen egymagad és mégis maradéktalan boldogságot érezz. Akkor tudsz majd szeretni. Akkor a szereteted többé már nem szükség lesz, hanem ajándék; nem lesz többé kényszer. Megosztod vele önmagadat- és önmagad megosztása csodálatos dolog. De a világban általában a következő történik: nincs benned szeretet; a másikban, akiről azt hiszed, hogy szereted, szintén nincsen, és mindketten a másiktól várjátok a szeretetet. Két koldus koldul egymástól. Ezért támadnak a küzdelmek, a viták,, az állandó veszekedések a szerelmesek között-jelentéktelen apróságok, ostoba dolgok miatt, de folyton veszekszenek.

Az alapvető vitát az okozza, hogy a férj úgy gondolja, nem kapja meg azt, ami jogosan megilleti; és a feleség is úgy gondolja, hogy nem kapja meg azt, ami jogosan megilleti. A feleség úgy érzi, becsapák, és a férj is úgy érzi, hogy becsapták. Hol van a szeretet? Senki sem akarja adni, de mindenki meg akarja kapni. És mivel mindkettő csak kapni akar, egyik sem jut hozzá, és mindenki elveszettnek, üresnek, feszültnek érzi magát.

A nélkülözhetetlen alap hiányzik: templomépítésbe fogtál alapozás nélkül. Építményed így bármelyik pillanatban ledőlhet, összeomolhat. És bár emlékszel, a szerelmed már hányszor összeomlott, mégis nekifogsz ugyanannak, újra és újra. Ilyen öntudatlanságban élsz! Nem látod, mit teszel a saját életeddel és mások életével. Gépiesen, mechanikusan ismétled a régi beidegződéseket, és közben pontosan tudod, hogy mindezt már többször végig csináltad. Emlékszel, hogyan végződtek az előző esetek, és legbelül azzal is tisztában vagy, hogy megint ugyanúgy történik minden-hiszen semmi sem változott. Ugyanazon kudarc, ugyanazon összeomlás felé igyekszel.

Egyvalamit tanulhatsz szerelmi kudarcaidból: válj tudatosabbá, meditatívabbá.”

(Részlet Osho: Intimitás -A bizalom művészete c. könyvéből )

Kategória: OSHO | Hozzáadta:: Zsóka (2016-10-12)
Megtekintések száma: 334
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 6
Vendégek: 6
Felhasználók: 0

Block title