Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Sprituális tanítók » OSHO

Osho : A szerelem nem egy biológiai elragadtatás
A szerelem nem egy biológiai elragadtatás – mert az csak nemi vágy, és minden állat rendelkezik vele, ott van a fákban, a növényekben is. Az csak a természet módszere a szaporodásra. Abban nincs semmi spirituális, semmi jellegzetesen emberi.

Az első lépés tehát, hogy tisztán meg tudjuk különböztetni a nemi vágyat a szeretettől. A nemi vágy egy vak szenvedély, a szeretet az elcsendesült, békés, meditatív szív illata. A szeretetnek semmi köze a biológiához, a kémiához vagy a hormonokhoz. A szeretet a tudatod magasabb világokba való szárnyalása, túl az anyagon és túl a testen. Amint megérted, hogy a szeretet az valami transzcententális dolog, akkor már nem a szerelem lesz benned az alapvető kérdés. Mert az alapvető kérdés az, hogy hogyan juthatsz túl a testen, hogy  hogyan ismerhetsz meg magadban valami olyasmit, ami túl van.... túl van minden mérhetőn. Ez az anyag (matter) szó jelentése. Ez a szanszkrit matra szó gyökeréből származik ami azt jelenti: mérés, az ami megmérhető. 

Az alapvető kérdés az, hogy hogyan hagyd el a mérhetőt és hogyan lépj be a mérhetetlenbe. Más szavakkal hogyan juss túl az anyagon és találj még több tudatosságot. És a tudatosság számára nincs határ, minél tudatosabb vagy annál több lehetőség tárul eléd. Ahogy felérsz az egyik csúcsra, rögtön megjelenik előtted egy másik csúcs. Ez egy örök zarándoklat.

A szeretet az emelkedő tudat mellékterméke. Pont olyan  mint a virág illata. A virágot hiába szagolgatod a gyökerénél. A te gyökérzeted a biológiád a virágod pedig a tudatod. Ahogy egyre inkább kinyílik a tudatod lótuszvirága, egyszer csak feltölt egy hihetetlen érzés, egy fergeteges élmény, amit csak szeretetnek hívhatunk. Annyira elönt az öröm, a mennyei boldogság, hogy lényed minden porcikája eksztázisban táncol. Olyan leszel mint az esőfelhő, ami önteni akarja magából az áldást. Ahogy túlcsordul benned ez a boldogság, hatalmas vágy vesz rajtad erőt hogy másokkal is megoszd.

A szeretet nem olyasvalami, amit bárkitől megkaphatsz – valakitől aki nem ismeri az üdvözülést. És ezért szenved az egész világ: mindenki szeretetet követel és szeretetet színlel. De nem tudsz szeretni, mert nem tudod mi a tudatosság.  Nem ismered az igazságot, nem ismered az isteni tapasztalatot, és nem ismered a szépség illatát.

Miből adhatnál?? Annyira üres vagy, átfúj rajtad a szél,... semmi sem növekszik lényedben semmi sem zöldell. Nincsenek virágaid, a te tavaszod még nem érkezett el.
A szeretet: melléktermék, amikor megjön a tavasz te hirtelen elkezdesz virulni, virágzani, és kibocsátod addig rejtett illatodat. Amikor másokkal megosztod ezt az illatot, ezt a kegyet, ezt a szép érzést – az a szeretet.

És ennek nincsenek fokozatai. Már elve tökéletes, mindig tökéletes. Ha nem tökéletes akkor nem jelenik meg. A tökéletesség és a szeretet nem választható szét.

Kategória: OSHO | Hozzáadta:: Zsóka (2012-03-16)
Megtekintések száma: 749 | Hozzászólások: 2
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 35
Vendégek: 31
Felhasználók: 4
gyorke69, horvathannaa, kovacsveralucia, juliaorban

Block title