Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Sprituális tanítók » Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh - A gyakorlás szíve
A gyakorlás szíve

Néhány meditációs központban a következő dolog történt és történhet meg akár napjainkban is. Több fiatal nem találta helyét a társadalomban, kivonultak hát belőle, és egy meditációs központba költöztek. Figyelmen kívül hagyták a valóságot, vagyis azt a tényt, hogy nem egyénként jöttek erre a helyre. A meditációs központban összegyűlve egy másfajta társadalom, közösség alakul ki, melynek ugyanúgy megvannak a maga problémái, mint bármelyik másik társadalomnak. A központba való megérkezés előtt azt remélték, hogy a meditációban meglelhetik a békéjüket. Ezután, a gyakorlás és az újfajta társadalom kialakítása közben ráébrednek arra, hogy ez a társadalom még nagyobb nehézségeket állít eléjük, mint a nagyobb, a kinti, mivel elidegenedett emberekből áll. Néhány év múlva csalódnak, rosszabbul érzik magukat, mint mielőtt a meditációs központba jöttek volna. Ez azért van, mert az emberek gyakran félreértik a meditációt, rosszul értelmezik a célját. A meditáció mindenkiért történik, nem csak a meditálóért.
Teljesen természetes, hogy gyermekeket is hoznak a meditációs központba. Plum Village-ben a gyermekek a felnőttekkel együtt gyakorolnak. Időről időre megnyitjuk a kapuinkat a vendégek előtt, hogy velünk együtt gyakorolhassanak, és a gyermekeiket is elhozhassák magukkal. Nagy figyelmet fordítunk a kicsikre. Ha a gyermekek boldogok, a szüleik is azok. Egyszer fél füllel hallottam, amint a gyerekek azt mondják egymás között: „Hogyan lehet, hogy a szüleink itt ilyen aranyosak?” Van egy barátom, aki tizennégy éve meditál, de még sohasem mutatta meg a lányának, hogyan kell azt csinálni. Egyedül nem tudtok meditálni. A gyermekeitekkel együtt meditáljatok! Ha ők nem boldogok, nem mosolyognak, akkor ti sem tudtok mosolyogni. Amikor tesztek egy békés lépést, azt magatokért teszitek, de egyben a gyermekeitekért és az egész világért is.
Azt hiszem, a társadalmunkban nehéz élni. Ha nem vigyázunk, gyökértelenné válhatunk, s ha ez bekövetkezik, már nem tehetünk semmit a társadalom jobbításáért. A meditáció egy olyan módszer, amely segíthet abban, hogy a társadalomban maradjunk. Ez nagyon fontos. Láttunk már olyan embereket, akik elidegenedtek, és már képtelenek újra beilleszkedni a társadalomba. Tudjuk, ez velünk is megeshet, ha nem vigyázunk.
Úgy tudom, Amerikában a legtöbb buddhista gyakorló fiatal és intellektuális beállítottságú, s nem a hit, hanem a pszichológia révén érkezett el a buddhizmushoz. Tudom, hogy a nyugati ember lelkileg sokat szenved, és sokan azért lesznek buddhisták, azért meditálnak, hogy megoldják a lelki problémáikat. Nagy részük még mindig a társadalomban él, de vannak, akik elveszítették a gyökereiket. Én magam is már egy ideje ebben a társadalomban élek, s úgy érzem, nem könnyű itt boldogulnom. Olyan sok minden vesz körül, ami visszahúzódásra, magamba fordulásra késztet. A gyakorlás azonban segít abban, hogy a társadalomban maradjak, mert tudatában vagyok annak, hogy ha kilépek belőle, nem fogok tudni segíteni a megváltoztatásában. Remélem, a buddhizmust gyakorlóknak sikerül megvetniük a lábukat, és a társadalomban tudnak maradni. Ez ad reményt nekünk a békére.
Kategória: Thich Nhat Hanh | Hozzáadta:: Zsóka (2012-03-06)
Megtekintések száma: 698 | Hozzászólások: 1
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 10
Vendégek: 9
Felhasználók: 1
anikonagy

Block title