Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Sprituális tanítók » Vegyes

Interjú Daskalossal

Bár ő az egyik legnagyobb élő keresztény misztikus, még Stylianos Atteshli - sok helyütt Strovolos Mágusaként, Mesterként, vagy egyszerűen csak Daskalosként ("tanító") ismert - sem teljesen ismert ebben az országban (Amerika).  Bár szülőhazájában - Cipruson - már 7 éves kora óta tanít, 84 éves kora ellenére, eddig még sohasem beszélt nyilvánosság előtt és nem adott interjút amerikai újságírónak. Ahogy azt Kyriacos Markides is leírta a 3 részes önéletrajzában, Daskalos gyakorlatai legendásak, és ahogy én tudom, teljesen egyedülállóak a kortárs keresztény tanítók gyakorlatai között. Sok olyan metafizikai gyakorlata van, amelyek inkább a hinduizmushoz, tibeti buddhizmushoz és a sámánizmushoz áll közelebb, mintsem a nyugati misztikus hagyományokhoz. Például, Daskalos rendszeresen gyakorolta az examotózist, amely lehetővé tette számára, hogy elhagyja a testét, miközben teljesen tudatánál marad közben, és elutazzon távoli helyekre és dimenziókba a láthatatlan segítők társaságában, mások megsegítésének az érdekében. Azt állította, hogy tudatában van előző életeinek (egyik előző életében azt a szobát gondozta, amelyben Jézus Krisztus aludt, amikor meglátogatta az esszénusokat), és képes tetszés szerint meglátogatni bármelyik előző inkarnációját. Daskalosról azt jelentették, hogy több száz nyilvános gyógyításban vett részt, mint például az itt következő esetben is, amit egy olasz újságíró írt le, s amely Markides önéletrajzában is megtalálható:
"Több szemtanú előtt, Stylianos Atteshli meggyógyított egy gyermekparalízisben szenvedő 3 éves angol fiúcskát. Kíváncsian bámultam a gyermekét tartó angol asszonyra. Csak amikor már Stylianos Atteshli karjaiba tette a gyermekét, akkor vettem észre, hogy a gyermek bal lába kemény műanyag merevítővel van beborítva. Ez a lába el volt sorvadva és jóval rövidebb volt, mint a jobb lába... Stylianos Atteshli egy széken ült, karjaiban a gyermekkel, és nagyon édes hangszínen beszélni kezdett hozzá. Miközben ezt csinálta, gyengéden ütögetni kezdte a gyermek beteg lábát. Párszor meg is húzta, mintha meg akarná hosszabbítani... Tíz-húsz perc telhetett el; nem emlékszem pontosan. A szemem néha a gyermeken, néha pedig Stylianos Atteshlin tartottam. Hirtelen, a gyermek egy fájdalmas grimaszt vágott. Ennél a pontnál Daskalos talpra állította a gyermeket, gyengéden megpaskolta a fenekét, és azt mondta: "És most szaladj gyermekem." És a gyermek elkezdett körbe-körbe futni a szobában. Talán egy csoda volt! Talán valamiféle szuggesztió! Mindenki vonja le maga a következtetéseket. Én csak leírtam, amit láttam. "

Különleges erői ellenére, Daskalos elutasítja, hogy ő csodatévő lenne. "Ez csak egy természetes jelenség, semmi több" - bizonygatja. "Ha tudnánk, hogyan működik a természet, nem neveznénk őket csodáknak." Mint a legtöbb valódi misztikus, Stylianos Atteshli is látszólag teljesen átlagos életet élt. 1910-ben született Ciprus Görög részén, Strovolos faluhoz közel, és közalkalmazottként, családos emberként és keresztényként töltötte az életét. A világias arculata mögött azonban, Daskalos egy teljesen más lény volt. Maga köré gyűjtötte a tanítványok körét ("Az Igazság Keresői") a Stoa-ban (egy szentély a takaros háza hátsó részében). Daskalos tanította ezt a csoportot az ezoterikus keresztény bölcseletekre, szemlélkedésre, exomatózisra, és a gyógyító erők kifejlesztésére. Habár az ilyen nagyszerű lelkeket a legtöbb kultúrában mahatma-ként, sámánként, curandero-ként tisztelték, Daskalost elutasította a ciprusi ortodox papság, és mindent megtettek azért, hogy kiátkozzák az egyházból, mint "Mephisto mágusát". Idővel, Daskalos hírneve egyre nőtt és munkája ártalmatlansága nyilvánvalóvá vált, így ezeket a megfontolatlan vádakat elejtette az egyház. Az ártalmatlan munka ellenére, a gnosztikus rendszer, amit Daskalos tanított, majdhogynem érthetetlen volt azok számára, akik nem voltak kellően bevezetve a szóhasználatába és képzeletvilágába. Ezt ezrek tapasztalhatták meg, a két teltházas előadása alatt hallottak alapján, ami New York City városházán volt. Miután fellépett az ezernyi gyógyulásért könyörgő rajongói levéllel és fényképpel beborított színpadra, Daskalos bevezetett bennünket az Úr Imájába, és aztán egy óra hosszat beszélt az univerzum eredetéről, a pszichonoetikus síkokról, az "elme szuperanyagáról", a szent arkangyalokról, a "végtelen abszolút létezőről" (Isten), és Joshua Emmanuel a Krisztus küldetéséről. Ahogy a magas ember szürke öltözetben sorban haladt témáról témára, sokan közülünk - akik a metafizikában otthonosan mozogtak - nem sok sikerrel, de követni próbáltuk elméjének eszmefutatásait. Mindkét előadását nyugtalanul, összezavarodva, és mégis meggyőződéssel hallgattam végig, és meggyőződtem arról, hogy Daskalos olyan szintet ért el, amit csak nagyon kevesen. Egy ilyen misztikussal interjút készíteni közel sem könnyű, ahogy ezt magam is tapasztaltam a következő napon egy hotelben, Manhattan középvárosában. Már eleve nyugtalan voltam, és csak még inkább meglepődtem, amikor ez a különleges ember megfogta a kezemet, és mindenféle ceremónia nélkül közölte velem, hogy képes olvasni a gondolataimban, és pontosan tudja mit akartam kérdezni. Erre alapozva, aztán sok kérdésemet figyelmen kívül hagyta és a társalgást a saját maga által diktált ütemben folytatta le.

Mark Matousek: Érdekelne, amit arról mondtál, hogy képes vagy mások gondolatait olvasni. Ez egy állandó tapasztalat számodra?

Daskalos: Ez már gyermekkorom óta jelen van nálam; számomra ez természetes. Nem tudtam, hogy mások másmilyenek.

Mark Matousek: Mikor jöttél rá, hogy tanító vagy?

Daskalos: Várj egy pillanatot. Tisztázzuk a "tanító" szót. A tanító Joshua Emmanuel, a Krisztus. Egyetlen emberi lénynek sincs joga tanítónak neveznie magát. Én elutasítottam azoket a sokféle címeket, amiket a különböző könyvekben aggattak rám. A rendszerünk tagjait "útmutató testvérnek" nevezzük, hasonlóan az összes többi fivér és nővér útmutatóhoz. Sok Hindu swaminak, jóginak szólít, de ez felesleges. És főleg nem vagyok mágus, az Isten szerelmére!

Mark Matousek: Ha nem Daskalosnak vagy mágusnak, akkor minek szólíthatunk?

Daskalos: Semminek. Én teljesen megsemmisítettem az úgynevezett tér-idő személyiségemet. Ami számít, az a tanítás, amely segíthet az embereknek kijutni az összezavarodottságukból, újraformálni az életüket, és csökkenteni a szenvedésüket. Rengeteg fájdalom és szenvedés van a mai világban annak következtében, hogy figyelmen kívül hagyjuk, hogy nem ismerjük az igazságot. Hogyan tudtam meg, hogy ki vagyok? Ki mondhatná ezt meg? Egyszerűen csak tudtam már korai gyermekkorom óta. Nagyon nehéz volt számomra, mivel még a szüleim sem értettek meg engem. Az apám azt mondta: "Ez a fiam, úgy manifesztálja ezeket a dolgokat, hogy sohasem tanulta, olyan nyelveken beszél, amilyeneket előző inkarnációiból ismer." Csodálkozott, hogy ki az ő fia. Az, hogy Daskalos legyek, a természetemnek megfelelően történt, és nem egy előre eltervezett szándék szerint. Talán ez volt a végzetem.

Mark Matousek: Azt mondtad, hogy gyermek voltál Joshua idejében.

Daskalos: Igen, elvittek az esszénus iskolába 10 éves koromban, mert rabbinak szántak. Joshuanak akkoriban rengeteg tanítványa, sok követője volt. Esszénus újoncként elég szerencsés voltam ahhoz, hogy bejárásom volt azokba a szobákba, ahol havonta négy napot lakott, és így a közelében lehettem, bálványozhattam és imádhattam őt. Képesek az emberek megérteni egymást emberi nyelven? Nem - ez a kommunikáció legrosszabb fajtája. Néhány száz év múlva az emberi lények sokkal jobb módon lesznek képesek majd kommunikálni egymással.

Mark Matousek: És aztán mi történt?

Daskalos: Amikor 17 voltam, keresztre feszítették őt. Az a 7 év a legszebb inkarnáció volt, amelyet valaha is átélhettem. Voltak múltbéli inkarnációim, melyekben egyiptomi pap voltam 3 vagy 4 alkalommal, és úgy emlékszem rá még ma is, mintha az anyanyelvem lenne, és tudom, hogy mit jelentenek a hieroglifák. Megosztottam ezt az információt egy egyiptológussal is. Mégis, bár nagyon komoly inkarnációim voltak, tudatában voltam már 10 éves gyermekként is, hogy Joshua mellett valami nagyon magasszintű dolog közelében vagyok. Már meg voltak az examotózisos (testelhagyásos) képességeim abban az időben, és Joshua tudta ezt. Ő tanította ezeket a dolgokat, de a legnagyobb dolog, amit tanított nekem az az alázatosság volt. (itt Daskalos egyik tanácsadója megszakította a beszélgetésünket, és megkért, hogy ne tegyek fel több "személyes" kérdést).

Mark Matousek: Beszéljünk a szenvedésről. Úgy tűnik, hogy egy nagyon sötét korban élünk - a Hinduk ezt Kali Yuga-nak hívták. Mindig vannak pletykák az apokalipszisről és az armageddonról. Ez csupán a mi téves érzékelésünk, hogy egy sötét korban élünk, vagy valóban a történelem egy végső ciklusát éljük?

Daskalos: (mellőzi a kérdést) Ez nem kifogás. Isten mindent megadott nekünk: a bőséges és friss levegőt, hogy mindenki belélegezze, a szuper-anyagú elmét, hogy elérhessük Istent. Krisztus azt tanította, hogyan használjuk ezt. Ezek a kifogások azok, amik megakadályozzák az embert abban, hogy építsen és szeretetet használjon arra, hogy kiszabadítsa magát a jelenlegi szenvedő helyzetéből. A személyiség ezen magatartásai használatosak mentségként.

Mark Matousek: Egyezem ezzel, de sokan könnyebbnek találják azt, hogy a világ állapotáért valami isteni tervet okolnak.

Daskalos: Látod (egyenesen és mélyen a szemembe nézett miközben ezt mondta), sokat kiolvasok a gondolataidból (itt egy jóízűt nevetett). Idejöttél, hogy a pszichológiáról beszélgess velem. De mi a pszichológia? Mi a pszichometria, pszichoterápia, pszichiátria? Az emberek használják a "lélek" - psziché - szót és eltorzítják a nagyszerű jelentését. Lélek alatt a személyiség viselkedésmódját érted? Ez nem túl pontos megfogalmazás. A lélek és a személyiség közötti kapcsolat bonyolult. A személyiség bűnös lehet, de a lélek nem bűnös. Ez Isten. A léleknek nem lehet sérülést okozni. Neked nincs lelked; te magad vagy a lélek. A mi rendszerünkben, mi valami egészen másról beszélünk, amit mi állandó személyiségnek nevezünk. Ez az idő-hely inkarnációk közötti állapot, aminek nincs neve azonkívül, hogy Én-vagyok-Én. Ez az állandó személyiség lényegében beleolvad a lélekbe. Ez az Én-vagyok-Én messze mehet a durva anyagi testtől, és emlékezik mindenre.

Mark Matousek: De én mégsem emlékezem az előző életeimre.

Daskalos: Ez az Isteni Kegyelem része. Az emberi lények így lehetőséget kapnak arra, hogy anélkül fejlődjenek, hogy lelkiismeret-furdalást érezzenek az általuk elkövetettet bűneik miatt. Az emberek félreértelmezik Isten kegyelmét.

Mark Matousek: Azt mondod, hogy a tudatlanság a kegyelem egy formája?

Daskalos: Igen. Természetesen, a tudatlanságnak sok jelentése van. Azonban, amikor ráhangolod magad az állandó személyiségedre, képes leszel emlékezni. Akkor kikerülsz a tudatlanságból. Beszélgessünk a gyógyításról. A pszichoterápia és a gyógyítás összes fajtája az elme szuper-anyagát, a lét alapelvét használja. Az elme, mint energia, keresztüláramlik rajtad, és átadhatod egy társadnak, hogy meggyógyuljon. De ki végzi ezt a munkát? Néhány úgynevezett pszichoterapeuta azt mondja, hogy ez az ő sikerük. Ez kétségtelenül igaz, de szerencsétlenségükre a saját egó-személyiségüket nem sikerült meggyógyítani, és ezért állandóan azt hajtogatják, hogy: "Én, Én, Én tettem ezt!" -  hangsúlyozva a személyiségüket. Nem tettek ők semmit. Isten az aki a gyógyítást végzi, nem pedig Én. Ez a nagy igazság. A tudatodba kell fogadnod a fényt ahhoz, hogy ez a vitalitás, amit én adok neked, segítsen meggyógyulni. Senki nem gyógyulhat meg, amíg nem méltó rá.

Mark Matousek: Méltó rá?

Daskalos: Igen. Egyetlen pszichoterapeutának sincs joga gyógyítónak neveznie önmagát, mert a gyógyító maga Isten. Közvetítő - az igen. De nem gyógyító. Jól ismert, hogy hogyan kell ezt az éteri vitalitást megszerezni és átadni másnak. De ezek a gyógyulások nem az én akaratomtól, mint személyiségtől függnek, hanem az Isten akaratától. Sok olyan eset volt, mikor én átadtam ezt az éteri vitalitást rajtam keresztül, de az vissza lett küldve. Ha ez háromszor megtörténik, akkor leállok. Ebben az esetben a gyógyulás nem lenne összhangban Isten akaratával.

Mark Matousek: Szóval nem tudod előre megmondani, mi fog történni?

Daskalos: Mielőtt megismerném a személyt, nem tudom, hogy meg fog-e történni. De ha az aurám már megérintette az ő auráját, akkor azonnal érzem, hogy meg fog-e gyógyulni vagy sem. Aztán átadom az éteri vitalitást. Az elsorvadt lábak hosszabbak lesznek, és mindenféle dolgok megtörténnek ilyenkor, amiket csodáknak nevezhetsz. De ismétlem, ezek nem csodák. Ezek egyszerű természetes jelenségek. Ez a teljes igazság. Semmi sem függ tőlem; csak Istentől.

Mark Matousek: Azt állítod tehát, hogy e jelenségek előidézésének a lehetősége ott rejlik minden emberi lényben?

Daskalos: Ha nem lenne lehetséges, hogyan csinálhatnánk meg őket?

Mark Matousek: Az olyan tehetséges emberek számára, mint te, ez nyilvánvaló. De nincs mindenki tudatában ezeknek a képességeknek.

Daskalos: Igaz, hogy én már birtokában voltam ezeknek a dolgoknak gyermekkoromtól kezdve - az édesanyám tudta, és mindenki más is tudta. De én mindig úgy gondoltam, hogy ez valami olyan dolog, amire bárki képes. Lehet, hogy az én esetemben ez a sok inkarnációm eredménye, az állandó és a lélekszemélyiségeim összeolvadásának az eredménye. Ki mondhatná ezt meg? Amit biztosan tudok az az, hogy ez biztosan nem Isten szívessége. Amid van azt ki kell érdemelned és meg kell nyerned.

Mark Matousek: Beszéljünk Istenről. Hogyan birkózhatnak meg az ateisták és a szkeptikusok az isteni létezés iránti kételyeikkel?

Daskalos: Én nem hiszem, hogy vannak ateisták; csak olyan emberek vannak, akik megtévesztik önmagukat. Sűrűn több Isten is rejlik bennünk, anélkül, hogy tudnánk róla. Egyszer beszélgettem Oroszország nagykövetével. Ő egy nagyon híres ember és egy nagy gondolkodó. Egyszer hirtelen azt mondta: Óh Istenem, óh Istenem! Erre én azt mondtam: Óh, tehát hiszel Istenben! Ez a kérdés megzavarta, és megkért arra, hogy magyarázzam el mi az Isten. Azt mondtam, hogy hívhatja őt szeretetnek, megértésnek, egy érzésnek a lélekben. Elmeséltem a példát a gazdag emberről, aki kereszténynek nevezte magát, de lopott és kapzsi volt, másrészről viszont ott volt a szegény fickó, aki sohasem beszélt Istenről, de akinek csak egy szelet kenyere volt, és azt is megosztotta az éhes gyermekeivel. Bár sem a szegény ember sem pedig a gyermekei nem laktak jól azzal a szeletke kenyérrel, de ennek az embernek a lelkében mégis ott volt a megelégedettség érzése, és ezért rengeteg Isten volt benne. Úgy látszott, hogy a nagykövet még mindig nem érti. Azt mondtam: "Ha megkérdezném tőled, mi az elektromosság, talán nem fogod tudni elmagyarázni. De tudod, hogy mire képes." Erre ő azt mondta: "Még mindig nem értem, bár már szeretném." Erre én:"Az önvizsgálat segítségével érteni fogod, excellenciás uram."

Mark Matousek: A te rendszeredben, kihangsúlyozod, hogy az agy és az elme nem ugyanaz a dolog.

Daskalos: Az elem nem ugyanaz, mint az elektromosság. Amikor nehéz dolgokon kell meditálnom, kijövök a testemből és közvetlenül az elmét használom, nem az agyat. Az egyik tanítványom épp Amerikában volt egy kávézóban, amikor kitört ott egy verekedés. Valaki elővett egy puskát és elsütötte, és a golyó megsemmisítette az agyának nagy részét. Kivették a golyót, és az amerikai orvosok azt mondták, hogy ha túl is éli, akkor sem fog tudni többé járni, beszélni vagy elmenni a vécére. A fiú 26 éves volt. Két orvos visszahozta hozzánk Ciprusra. Elkezdtem segítségül hívni a lelkét, hogy vegye át az irányítást. Nem mondom, hogy nem volt nagyon nehéz; az volt. Tudod mi történt? Ez a fiú, aki amikor megérkezett nem tudott beszélni, most azt mondta a doktoroknak: "Fel akarok kelni és sétálni akarok!" Ők nem akarták engedni, de én azt mondtam, hogy hagyják magára. Ma ez az ember Cipruson dolgozik, és senki sem tudja, hogy ilyen súlyos balesete volt. Az ortodox tudomány nagyon keveset tud az életről. Az ilyen eseteket csodáknak nevezik. Nem! Ezek olyan jelenségek, amelyek az Istennek nevezett abszolút szuper-intelligencia kegyelméből történnek meg.

Mark Matousek: Azt jelentették, hogy te képes vagy mozogni az időben és a térben akaratod szerint, miközben teljesen tudatos vagy.

Daskalos: Igen, képes vagyok rá, de nem az emberi agyammal (itt ismét nevetett). Most egy olyan dolgot említettél, amit az emberek nem értenek - a mozgást. Mi a mozgás? Azt mondtad "mozogni az időben", arra utalva, hogy létezik mozgás az időben és térben. De amikor ráhangolod magad a kozmikus memóriára, a noétikus sík magasabb szintjein, és meg akarsz nézni valamit ott, amit az emberek Akasha Tekercseknek neveznek, ez már nem érvényes. Amikor azt akarom, bármit megtudhatok néhány pillanat alatt az elmém ráhangolódásán keresztül. Nehéz nyíltan beszélni ezekről a dolgokról, de vannak isteni erők az emberi természetben, amikor érezni tudod, hogy milyen érzés lehet Istennek lenni. Az examotózis segítségével képes vagy tapasztalatokat szerezni más helyekről és időperiódusokból. Képes vagy emlékezni mindenre az összes előző inkarnációdból. Ez előtt nem vagy képes bármire emlékezni.

Mark Matousek: Ez nem növeli a fájdalmadat?

Daskalos: De igen. De ez egy isteni áldás is. Sűrűn ráhangolom magam előző inkarnációimra. Mindegyik olyan, mint egy könyv. Én írtam őket. És az én polcomon vannak.

Mark Matousek: Mennyi előző életed volt?

Daskalos: Több száz. Nem számít. Bármikor előhozhatom és olvashatok bennük újra, átélhetem őket újra, semmi sem veszett el. Belépek egy életbe és látok dolgokat. A kereszténység nem dogmákra épült. A kereszténység csupán két tanításra épült: Szeresd az Istent teljes szívesből, lelkedből és intelligenciádból; és szeress minden lényt, úgy ahogyan önmagadat szereted: nem úgy ahogyan a tévé képernyőjén látod, hanem három dimenzióban. Azt veszed észre, hogy egy háromdimenziós világban élsz, de nem vagy képes változtatni semmin, mint ahogyan az énekes sem tud változtatni a már felvett dalon. Bár, az isteni kegyelem olyan, hogy megértheted a leckéket, amiket látsz.

Mark Matousek: Egy megtestesült tibeti láma azt mondta nekem, hogy a bölcsesség-elme az, amely életről életre tovább él, és nem pedig a földi, életrajzi elme.

Daskalos: Ő a lélek-természetről beszél. Sok hatalmas tibeti láma jött el hozzám. Néhány évvel ezelőtt, meglátogattam a Pancsen lámát, aki épp Athénban volt, útban London felé. Ez eléggé érdekes volt. Előszöris az. hogy hogyan ismert fel. Kétségtelenül nem a sűrű anyagi testemről. Úgy történt, hogy "véletlen" épp egy barátom házában tartózkodtam, úgy 1 kilométernyire attól a helytől, ahol a Pancsen láma lakott. Én nem is tudtam, hogy Athénban van. Valaki felhívott és azt mondta, hogy a Pancsen láma örülne, ha meglátogatnám. Elmentem hozzá, és egy nagy szobában találtam egy sárga szőnyegen ülve. Narancssárga palást volt rajta és egy párnán ült. Levettem a cipőmet a szokásoknak megfelelően és mellé ültem. A kezében rózsafüzér volt és ideadta nekem. Elővettem a csomagomból a rózsafüzéremet és odaadtam neki. Öt percet ültünk így, egymást nézve. Egyetlen evilági szó sem hangzott el közben. Ő vissza akarta adni a rózsafüzéremet, de én jeleztem neki, hogy meg kellene tartania, mert a fűzérszemek értékesek voltak. Felkeltem és felhúztam a cipőmet. A ház gazdája azt kérdezte:" Miért mész el anélkül, hogy akár a hangját is hallottad volna?". Azt mondtam neki, hogy többet mondtunk egymásnak, mint amennyit emberi lény öt év alatt mondhat hétköznapi kommunikáció során. "Annyi szeretetet adtam és kaptam, hogy boldog vagyok." - mondtam. Nos, mi volt ez? Képesek az emberek megérteni egymást emberi nyelven? Nem! Ez a kommunikáció legrosszabb formája. Néhány száz év múlva, az emberi lények képesek lesznek egy sokkal jobb módon kommunikálni. Például, ha azt mondod nekem, hogy "az én házam", a veled való összehangoltságom eredményeképpen, pontosan tudni fogom hogyan néz ki a házad. De aki nincs rádhangolódva az nem tudhatja mit akarsz mondani. Ő azt gondolja, hogy a te házad olyan, mint az övé. Ezért hát a "ház" szónak a beszélt nyelvben semmit értelme. Amikor az emberek elérik a mi tanításunk szintjét, képesek lesznek sokkal tisztábban kommunikálni. De azon a szinten már nincsenek titkok és képmutatás, mert ismerni fogod mások gondolatait.

Mark Matousek: Te képes vagy olvasni az emberek gondolataiban?

Daskalos: Ez nem olvasás. Amikor képes vagy ráhangolódni másra, akkor mindent tudni fogsz. Ezek a tanítások már régóta ismertek voltak az elmúlt századok misztikusai számára, és eljön az idő, amikor a tudomány is megismeri őket.

Mark Matousek: Ebből fakadóan eljuthatunk a korabeli keresztény miszticizmus egy nagy kérdéséhez. A nyugatiak, akik misztikus tanításokra éhesek, a buddhistákhoz, a hindukhoz, vagy a szufikhoz mennek tanításért és inspirációért. Hol vannak manapság a megvilágosodott keresztény misztikusok?

Daskalos: Megvan neked az Új Testamentum? Olvasd el. Tanulmányozd. Semmi másra nincs szükséged. Volt egy tanítványom, egy iskolai tanár Cipruson, aki öt évig volt a körünkben. Ő gyűjtögetett és gyűjtögetett, hogy Indiába mehessen. Végül sikerült neki összegyűjtenie a kellő pénzt, és eljött hozzám és azt mondta: "Daskale (ez a bizalmas megszólítási forma), elmegyek Indiába." Én soha nem akadályoztam meg az embereket abban, hogy azt tegyék, amit akarnak. A lényeg az, hogy elment egy guruhoz és letelepedett a közelében. A guru nagy hatalommal rendelkezett és sok dolgot megtanított neki. Az ottléte vége felé, a guru megkérdezte: "Miért jöttél ide?" A tanítványom azt felelte: "Én is csodálkozom. Semmi olyat nem tanultam, amit a tanítóm ne tanított volna meg nekem Cipruson." A guru erre azt mondta: "Menj el hozzá és próbáld meg megérteni, amit valójában mond, nem pedig azt megérteni, amit megérteni akarsz." Ez a lényeg: Ne arra fókuszálj, hogy mit akarsz, hogy számodra jelentsen a tanítás, hanem a tanításra magára. Még ha a legnagyobb tanítóval is rendelkezel, ha még nem vagy felkészülve arra, hogy megértsd a mondanivalóját, akkor semmi haszna sem lesz.

Mark Matousek: Mit szólsz a mai keresztény egyház törvényeihez, amelyek szerint a nők nem lehetnek papok, a homoszexuálisok nem köthetnek házasságot, és így tovább?

Daskalos: Mindent eltorzítanak manapság. A kereszténység nem dogmákra épült - ezek emberi gyengeségek. Minden dogma magában hordozza a megalkotójuk gyengeségeit. Az igaz kereszténység csupán két tanításra épült: Szeresd Istent teljes szívedből, lelkedből és intelligenciádból; és szeress minden más lényt úgy, ahogyan önmagadat szereted. Ami nem erről szól, az számomra nem kereszténység.

Mark Matousek: Amikor egy haldoklóval dolgozol, képes vagy megkönnyíteni számára az átmenetelt a túlvilágra?

Daskalos: Halál alatt a változást érted. St.Paul azt mondta: "Minden nap meghalok." Spermaként kezded az életedet. Hol van az már? A spermából terhesség lesz, aztán egy fiú vagy egy lány, aki a földön játszik. Hol vannak már azok a gyerekek? Halottak. Mit jelent a "halál"? A sűrű anyagi világban való létezés megszűnését. Mi leszel 30 év múlva, ha ezen a szinten maradsz? A tested egyetlen sejtje sem lesz már ugyanaz, mint ami most vagy. Állandóan haldokolsz. Anyag jön be, anyag megy ki. Mint ahogyan az ortodox tudomány is rájött most már, hogy az anyag nem semmisül meg, csupán átalakul valami mássá és aztán ismét valami mássá. Mint személyiség, szintén állandóan változol. De az Énséged, az Atmád ugyanaz marad. Idővel ez az Énség egyszerűen megnyilvánul a tudatosság különböző szintjein. A dualitás törvényének megfelelően, két személyiséged van: a változó személyiséged és az állandó személyiséged azaz az Énséged. A rendszerünk célja, hogy segítsen az embereknek felismerni a különbséget, hogy megtalálják azt a dolgot, amik ők maguk és ami az élet. Szóval a halál nem létezik. Csupán átmenet van a sűrű anyagi testből a pszichikai világba.

Mark Matousek: Tudod mikor fogod végleg elhagyni ezt a testet?

Daskalos: Természetesen.

Mark Matousek: Még egy utolsó kérdés. Eljön újra Jézus?

Daskalos: Emlékezz, mit mondott Joshua: "Én vagyok" nem pedig "Én voltam". Ő ma is itt van, és bárki ráhangolhatja magát a krisztusságra. Előbb vagy utóbb minden emberi lény felismeri ezt a valóságot önmagában.Forrás: http://users.atw.hu/fenykeresok/honlap/honlap/irasok/egyeb/Interju-Daskalossal.htm
Kategória: Vegyes | Hozzáadta:: Zsóka (2017-03-01)
Megtekintések száma: 613 | Hozzászólások: 1
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 4
Vendégek: 4
Felhasználók: 0

Block title