Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Sprituális tanítók » Vegyes

Radha Burnier - Út a szabadsághoz
Az igazi vallásos tanítás egyik célja felébreszteni az embereket a mély függõségbõl és a mechanikus gondolkodásból és abból, hogy azt utánozzák, amit mások mindig is csináltak. Nagyon erõs a hajlam önzõen élni, mert mindenki önzõ, erõszakosnak lenni önvédelembõl, és mert másokat felülmúlni divatos, ragaszkodni a vagyonhoz és küzdeni érte, mert a világias magatartás és a propaganda bátorítja azt, és megtenni mindent, ami beolvasztja az egyént a megszokott élet kereteibe. Sajnos, az elfogadott vallások, távolról sem az intelligens kutatás vallásos szellemének támogatásaként, éppen ellenkezõen tesznek. Lenyûgözõ hittel akadályozzák az embereket a független gondolkodásban. A papság, amely elvállalta a közvetítõ szerepét Isten és az emberek között, akadályozza az egyénben a teljes felelõsségérzet kifejlõdését. Az írások és szavak tekintélye, amelyet kérdezés és kutatás nélkül el kell fogadni, eltompítja a szellemet.

Az igazi tanítók viszont szívükön viselik az 'intelligencia felébresztését'. Ez a megkülönböztetõ-képesség (viveka) kibontakozása, ami azzal kezdõdik, hogy meglátjuk, mi teszi az emberiséget ezredévek óta elnézõvé az erõszakkal, a kapzsisággal, az agresszióval, stb. szemben, valamint érzékeljük önmagunkban az ilyen megnyilvánulások feltételeit. A figyelem, elmélkedés és tudatosság megnyitják az elmét a kényszertõl és az egyformaságtól való megszabadulás elõtt. A hit, a vak engedelmesség, a húzódozás az egyénben és a társadalomban meglévõ lelki tényezõkre figyeléstõl és a hajlam azt tenni, ami pillanatnyilag kényelmes, komoly akadályai az ébredésnek. Ezért mondta Buddha: " Ne fogadjátok el azt, amit én mondok, hanem találjátok meg, mi az igazság ." Meg kell gyõzõdnünk róla, hogy a világ útjai végtelenül fájdalomteliek és kell a változás, mert csak akkor található meg az erõ az elhívésbe esés nélküli figyelés, az elõítéletek nélküli kutatás és az igazság közvetlen felfedezése számára.

Nagyon kevés ember szereti meghallgatni a közlést, ami kirázza õt a tompaságából, szívesebben megreked belsõleg és másoktól teszi függõvé a megváltását. Sodródni a világias áramlással sokkal könnyebb, mint megtenni a nagy erõfeszítést, hogy kijussunk belõle a partra. A samsára óceánja tele van cápákkal és más veszélyes vadállatokkal, amint azt a klasszikus szöveg írja, de az emberek benne akarnak maradni, talán, mert bizonytalanul érzik, hogy az ismert rossz jobb, mint az ismeretlen.

Csak türelmes és kitartó odafigyeléssel, az élet alapvetõ problémáin való mély gondolkodással és elmélkedéssel és a felfogóképesség megtisztításával és tökéletesítésével lehet a tiszta éleslátást kifejleszteni. Nincs más lehetõség az egyének számára, mint vállalkozni az önfejlesztésre, ami lehet rövid vagy hosszú, a komolyságtól függõen, amit önmaguk erre fordítanak.

A világ nem tud magától megváltozni. A világot egyének alkotják és csak a megváltozó egyének tudják azt átalakítani.
Kategória: Vegyes | Hozzáadta:: Zsóka (2013-04-04)
Megtekintések száma: 583 | Hozzászólások: 2
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Statisztika


Online összesen: 12
Vendégek: 10
Felhasználók: 2
kovacsjuditaa, heipachemoke

Block title