Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Tanmesék - történetek » Tanmesék - történetek

Hegedűs a metróban

Hideg januári reggel volt,amikor egy ember megállt egy Washington DC-i metróállomáson és hegedülni kezdett.Hat Bach darabot játszott összesen 45 percen keresztül.Ezalatt az idő alatt több mint ezer ember fordult meg az állomáson,legtöbben a munkahelyükre igyekeztek a csúcsforgalomban.

Három perc múlva egy középkorú férfi észrevette a zenészt.Lelassított és egy pillanatra meg is állt,majd továbbsietett.Egy perccel később a hegedűs megkapta az első egydollárosát,egy nő dobta bele a hegedűtokba anélkül,hogy megállt volna.Néhány perccel később valaki a falhoz támaszkodva kezdte el a zenét hallgatni,de kis idő múlva az órájára nézett,és továbbsietett.

Legjobban egy hároméves kisfiú figyelt fel a zenére.Anyukája kézen fogva vezette,de a fiú megállt a hegedűst nézni.Nemsokára az anyuka továbbhúzta,de a kisfiú közben végig hátrafelé kukucskált.Ugyanez más gyerekekkel is megtörtént,kivétel nélkül mindegyik szülő továbbvezette őket.

A 45 perces előadás alatt csak hat ember állt meg zenét hallgatni.Nagyjából húszan adtak pénzt,de közben le sem lassítottak.Összesen 32 dollár gyűlt össze.Amikor vége lett a zenének,és elcsendesedett az állomás,senki sem vette észre a változást.Senki sem tapsolt,senki sem gratulált.

A járókelők nem tudták,hogy a világ egyik leghíresebb hegedűművésze,Joshua Bell játszotta a zenetörténelem legnehezebb darabjait 35 millió dollár értékű Stradivari-ján.Két nappal a metróállomásbeli előadás előtt egy teltházas bostoni színházban lépett fel,ahol a jegyek átlagosan 100 dollárba kerültek.

Ez egy igaz történet!Joshua Bell álruhás metróbeli fellépését szociológiai kísérletként a Washington Post szervezte.Azt vizsgálták,hogy egy hétköznapi környezetben,egy alkalmatlan időpontban vajon felismerjük-e a szépséget,megállunk-e,hogy befogadjuk,és értékeljük-e a tehetséget egy váratlan helyzetben.

A kísérlet eredményének egyik lehetséges következtetése:ha nincs időnk arra,hogy megálljunk és hallgassuk a világ egyik legjobb zenészét a zenetörténelem legvirtuózabb darabjait játszani,vajon mi minden más mellett megyünk el észrevétlenül ugyanígy nap mint nap?

 

 

Kategória: Tanmesék - történetek | Hozzáadta:: Zsóka (2016-07-30)
Megtekintések száma: 412 | Hozzászólások: 1
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Tanmesék - történetek [145]
Emberi történetek

Statisztika


Online összesen: 10
Vendégek: 10
Felhasználók: 0

Block title