Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Új utakon » Új utakon

A Létezés harmóniája - A belső mester válasza

Mindaz, ami elválaszt hazug. Életellenes. A Létezés tagadása. 

A Létezésben egység van. Egymásban és egymás által élünk, összetartozunk. Egymás kiegészítői vagyunk, hiszen mindannyiunknak megvan a helye, szerepe, feladata. Éppen csak az a probléma, hogy az egység helyett a világ a különállást hangsúlyozza számodra. 

Köztudott, hogy nem szeretem a különféle vallásokat. Legyen az bármilyen. Éppen azért, mert nem összeköt, hanem elválaszt. Minden vallás kizárja a másikat, az egység helyett a saját megváltó hitét hangsúlyozza. Egyetlen vallás sem a Mindenható, csak a Mindenhatóhoz vezető egy-egy út. Mindenkinek megvan a maga útja. S ez az út nem cél, hanem eszköz a Létezés egységéhez. 


A vallások éltető eleme, hogy magához láncoljon, nem, az Isten, az örökkévaló, a Létezés –vagy nevezd, ahogyan akarod – a középpont. Már régen nem beszélünk Istenhitről. Csak vallások harca dúl. Egymás ellen. Ki erőszakosabban, ki kevésbé erőszakosan. S ebben a harcban nagyon halkká vált a Létezés szava, mert elnyomja a sok-sok ember által kitalált magyarázat. 

Nem a Létezőt tükrözzük vissza, hanem a Létezőt formáltuk a magunk álarcára. Ebből fakad a szorongás, a félelem, ebből fakad a harmónia hiánya. 
Van egy csodálatos mondás: amikor imádkozol, te mész fel Istenhez, amikor meditálsz, Isten jön le Hozzád. Ma még kevés a meditáló ember. Valami furcsa mítosz lengi körül a nyugati világban. S van egy furcsa értelmezése is: sokan úgy vélik, a meditáció a nem cselekvés állapota. Ez nem így van. A meditáció a teljes tudatosság állapota. Egység a létezéssel. 

Minden meditáció, amelyet teljes átéléssel, teljes önvalóddal teszel. Minden meditáció, ahol, és amikor nem kavarog az elme. Ha szereted a munkádat, s teljes odaadással végzed, az egy mély meditáció, mert belefeledkezel, örömmel tölt el, boldoggá tesz, egy vagy a Létezéssel, s ő egy Veled. Ha teljes odaadással főzöl meg egy ételt, takarítod ki a lakásodat, amikor semmi másra nem figyelsz, csak a cselekvésedre, az is egy mély meditáció. Amikor zenét hallgatsz, s engeded, hogy átjárjon a dallam, amikor táncolsz, s belefeledkezel a táncba, amikor bármit alkotsz, s belefeledkezel az alkotásba, az mind-mind meditáció. A Létezés szól általa, azt teszed, amit a szíved diktál, örömedet leleld benne. 

Az életünk nem sima út, göröngyös: vannak hegyek, vannak völgyek, vannak gödrök, vannak gátak. Ha az élet kihívásaira az elmédből próbálsz meg válaszolni, csalódásban lesz részed. Az elme mindent begyűjt, válogatás nélkül. Válogatnod neked kell. Az elme attól zűrzavaros, hogy már régen nem tartottál nagytakarítást a gondolataid között. Csak gyűlnek-gyűlnek az egymásba gabalyodó gondolatok, a mélybe húznak, pedig Te szárnyalni szeretnél. Az elméd a múltból válaszol a jelenre. S ezzel halottá tette a jelenedet. Az elme a jövőbe menekül. S ezzel halottá teszi a jelenedet. A jelenben élni, észrevenni minden újdonságát, új fényét, új melegét, csak üresen lehet. Szabaddá tett, s általunk irányított elmével. 

Ha választ keresel, csendesedj el. Figyelj a belső hangra, a saját mesteredre. Mert a legjobb mestered –erről már írtam korábban – Te vagy saját magadnak. 
Ha bármilyen problémád megoldására választ keresel, tedd fel a kérdést: mit tegyek? Aztán kezdj el figyelni befelé, a szívedre. Az elme persze rögtön mozgásba lendül, s megoldások százait fogja felajánlani számodra. Csak hagyd, hogy kavarogjanak a gondolataid. Figyeld a saját gondolataidat, mintha filmet néznél. Ne állítsd le, ne szólj bele. Csak figyeld. Azt fogod tapasztalni, hogy az elme előbb-utóbb elfárad, kimerül. Üressé válik. Elfogy a mondanivalója. S ebben a pillanatban, csendben, halkan megérkezik a belső válasz, a saját belső mestered válasza. 

Harmónia lesz benned. Belső nyugalom. Egység. 

Gergely Zsóka

 

 

Kategória: Új utakon | Hozzáadta:: Zsóka (2016-05-09)
Megtekintések száma: 1100 | Hozzászólások: 4
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Új utakon [33]
Sose nézz vissza!
Életünkről [10]
Ha a válaszokat keresel

Statisztika


Online összesen: 3
Vendégek: 3
Felhasználók: 0

Block title