Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Új utakon » Új utakon

A nagy kérdések!
Mindig döntés előtt állsz. Haladsz, vagy egy helyben állsz. Ez a két alapvető kérdése a létezésednek. A döntés nem könnyű, a döntés utáni helyzet kiszámíthatatlan. Viszont, ha jól belegondolsz, semmi nincs, ami az életben kiszámítható lenne. Még egy napod sem úgy alakul, ahogyan reggel eltervezed. Mindig jönnek váratlan fordulatok, váratlan események. S te erre kétféleképpen reagálhatsz: vagy az újdonság varázsával fogadod, vagy megriadsz. (A legrosszabb lehetőséget nem is írom, hogy ha vakon és süketen jársz, észre sem veszed a történéseket.)
 
Nos, be kell valljam, hosszú idő telt el, míg az újdonság varázsával fogadtam! A megriadás volt jellemző rám. Összezavarodtam. Cselekvőképtelenné váltam. Nem értettem, mi miért történik, s mihez is kezdek én megváltozott helyzetekben. Lesz-e hozzá erőm, bátorságom, kitartásom? S mindez csak az önismeretem hiányára, az önbizalmam hangyányi méretére volt visszavezethető.
 
Sokan és sokszor kérdezik tőlem: hogyan ismerhetem meg jobban magam? Annyi, de annyi helyzetet, lehetőséget, emberi kapcsolatot hoz eléd az élet! S ha tudatosan figyeled magad, mindent megtudhatsz magadról. Ha csak álomban élsz, kibújsz az újdonságok elől, egy helyben jársz és nem jutsz sehova. Hatással lehet rád egyetlen mozdulat, egy zene, egy szép szó, egy virág illata, a felkelő nap, az égen úszó felhők, egy mosoly… Annyi minden vesz körül. S ha valami fájó dolog ér, azt is meg tudod, hol vagy sebezhető. Ha egy helyben jársz, ezek a dolgok sosem jutnak el hozzád. Zárt vagy. Mozdulatlan. S ez életellenes. Az egy helyben járásnak a legjobb példái a szorongás, a pánik és a depresszió. Tudod, hogy nyitnod kellene. Tudod, hogy be kellene engedned az újat az életedbe, mert a régi már olyan, mint a kinőtt kabát. S viaskodsz magaddal. A lelked már tiltakozik a sok megszokott és megunt, semmi örömet és újat nem hozó létezésed ellen, az elme pedig fogva tart. Ne menj, ne indulj! Súgja az elme. Zárd magadra az ajtót, mert odakinn veszély leselkedik. Nem ismerem! Nem tudok mit kezdeni vele! S te vergődsz a kettő között: lélek és elme. Ha az elme győz, az életedet nem te élted. A tőled függetlenül kavargó gondolataid teremtenek neked egy álvilágot. Egy olyan világot, aminek semmi köze a valósághoz.
 
Csak figyeld meg, hányszor mondod: óh, a másik úgyis azt gondolja! Közben fogalmad sincs arról, mit is gondol a másik valójában. Ahogyan én sem tudom, hogy mi forog a te fejedben. Hányszor mondod: Óh, meg sem kérdem, mert már tudom a választ! És sosem tudod meg az igazi választ. Mert a másik helyett te válaszolsz. S ez a válasz nem az ő válasza, hanem a tiéd.
 
Ha egyszer megérted és megérzed, hogy itt mindannyian sokszor tévútra szaladunk, szavakat mondunk, amit utána megbánunk, tanulunk és megbukunk és újra kezdjük és újra felállunk, ha zsákutcába szaladtunk visszafordulunk és új utat keresünk –akkor elönt egy belső béke. Elfogadod, hogy így vagy tökéletes, ahogyan vagy. S lehetsz még tökéletesebb, mert nincs az az arany, mit ne lehetne fénylőbbé tenni.
 
Ahhoz, hogy tovább lépj, a szó jó értelmében kalandornak kell lenned. Nagy játékosnak. S hidd el, nincs ennél nagyobb gyönyörűség, nagyobb gazdagság. Nem egy poros szobában élsz, állsz a fényben, a friss levegőben. Megmozdul körülötted az élet.
 
Végy egy mély levegőt, nyisd ki az ablakot, lelked ablakát, hagy frissítsen fel az élet. Az újjászületésed pillanata. Az első bátor lépésedé. Ne félj, Nem érhet semmi baj.
 
Végre önmagad leszel, átlépve minden gáton, melyet magad elé építettél.

Zsóka
Kategória: Új utakon | Hozzáadta:: Zsóka (2011-08-02)
Megtekintések száma: 701 | Hozzászólások: 10
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Új utakon [33]
Sose nézz vissza!
Életünkről [10]
Ha a válaszokat keresel

Statisztika


Online összesen: 5
Vendégek: 5
Felhasználók: 0

Block title