Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Új utakon » Új utakon

Advent 1.
Szeretni jó, szeretni szép, szeretni lélekemelő, felszabadító, szárnyakat adó érzés! A szeretet ünnepére készülődünk. Talán e naptól rászánunk az életünkből négy hetet arra, hogy közelebb kerüljünk szeretteinkhez. Talán lesz időnk arra, hogy ne csak elszáguldjunk egymás mellett a rohanó világra hivatkozva, hanem olykor eszünkbe jut: mit is vegyek neki…

Igen. Mindig ez a nagy kérdés. Tavaly is inget vettem, idén is jó lesz, az már úgyis elkopott. Hú, a szomszéd tavaly kocsit vett a gyerekének, nosza én most az enyémnek veszek egy lakást! S elkezdünk tárgyakban gondolkodni. Ételben, italban, fenyőfában, sütésben, főzésben, majd az utolsó pillanatban megvesszük ajándékként a sósperecet vagy a milliós lakást, ki-ki pénztárcája szerint. S a szeretet estéjén ott ülünk fáradtan, kimerülten, kiábrándultan, s mindenféle érzés kavarog bennünk, csak a szeretet érzése nem.

Szeretném, ha életedben talán először ez most másképpen lenne.
Ha egy igazi készülődés lenne annak az érzésnek a megünneplésére, magasba emelésére, teljes és mély átérzésére, amely kicsinyke létezésünk mozgatórúgója. Mert mindent ez mozgat, ez motivál, még ebben a pénzzé változott világban is, ez az, ami mindig hiányzik, ami nélkül nem tudsz élni, ami nélkül halott vagy.

Másfajta ünnepre hívlak, s remélem, elegendő lesz ez a négy hét arra, hogy megéld életed első kicsit másféle Karácsonyát.

Magaddal kell kezdened. Tudom, furcsa, amit írok, de egészen addig, amíg Te önmagaddal hadilábon állsz, amíg Önmagad nem fogadod el végtelen tisztelettel és szeretettel, hogyan is szerethetnél másokat? Amíg nem csodálkozol magadra végtelen megbecsüléssel, hogy mekkora bátorság volt benned ideszületned, itt próbálkoznod, botladoznod, gödörbe le, majd hegyre fel menetelned, micsoda küzdeni való akarás és erő van benned sok-sok tüskés bokron tépetetten, sebzetten átkúsznod, hogyan is érinthetnéd meg a másik lelkét?

Itt vagy. Olykor kínlódsz, könnyekben törsz ki, sebezhető vagy. Én is. Mindenki, aki itt jár közöttünk. Olykor gyenge vagy. Én is. Mindenki, aki itt jár közöttünk. Örömöt és sebeket adunk és kapunk. Én is. Mindenki, aki itt jár közöttünk. S ez határozza meg többek között a nagyszerűségünket!

Hogy itt vagyunk, nem adtuk, és nem adjuk fel!

Nézz először most úgy magadra, mintha először találkoznál magaddal. Nézz úgy magadra, mint egy idegenre! Vizsgáld meg arcod vonásait aprólékosan, hogy te is lásd, mennyi gyönyörű vonásod van. Ismerkedj meg a testeddel, mely lelked temploma, fogadd el olyannak, amilyen, mert erre van szükséged az életedhez. Vékony vagy, vagy kövér, tökéletesen mindegy. Ha te elfogadod magad ilyennek, a többiek is elfognak. Ha azt sugárzod magadból, hogy teljesen rendben vagy önmagaddal, a többiek is elfogadnak majd téged olyannak, amilyen vagy.

Vizsgáld meg úgy a lelked, ahogyan még sohasem tetted. Eddig, lehetséges, csak büntetted magad azzal, hogy naponta csupa negatív dologgal traktáltad magad, s most szándékosan nem sorolok negatív tulajdonságokat. Kezdd most másképp. Vedd a bátorságot, s szedd össze magadban összes szépségedet, gyönyörűségedet, nagyszerűségedet. Mert ezzel vagy tele, ez vagy igazán te, a többi csak rád rakódott ebben a felbolydult világban. Engedd, hogy az a pislákoló, fényre kívánkozó lelked végre önmaga lehessen, végre felszínre kerülhessen, ami most lent van, amitől félsz, s amit esetleg most még nem is látsz. Az első lépés ezen a gáton áttörni: az értéktelenség gátján. Az önutálat gátján. Nyisd ki a szemed önmagadra.

Mert csoda vagy.

Ez az én adventi első üzenetem. (Nem Jézus születése, nem a megváltás ígérete kívülről. Minden igaz tanító, így Jézus is, akik benne hisznek, Buddha is, akik benne hisznek, Mohamed, Krisna, s nem sorolom, mind-mind azt szerették volna, ha Te szeretnéd, elfogadnád magad, boldog lennél itt a Földön.)

Kívánom, mikor ma meggyújtod az első gyertyát: nézd a fény melegét, szépségét, s lásd meg benne az igazi arcodat!

Szeretettel:

Zsóka
 

Kategória: Új utakon | Hozzáadta:: Zsóka (2011-11-27)
Megtekintések száma: 762 | Hozzászólások: 6
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Új utakon [33]
Sose nézz vissza!
Életünkről [10]
Ha a válaszokat keresel

Statisztika


Online összesen: 16
Vendégek: 16
Felhasználók: 0

Block title