Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Új utakon » Új utakon

Félreértések

Meggyőződésem, hogy a szorongás, pánik, depresszió elsődleges oka az, hogy nap mint nap szembe megyünk önmagunkkal.

Sokat gondolkodtam, mivel is kezdjem, ha azt szeretném, hogy Te is új utakon járj: rátalálj a saját utadra, s az életed végre rólad szóljon. Végig gondoltam a saját életemet, s lehet, hogy nem mindig és nem mindenben tudok számodra útjelző lenni, de bízom abban, hogy egy-egy gondolat megérint, és célba talál. Nem fogok neked gyermekkorról, családi háttérről, megcsalatásokról írni, mert felnőttünk, s a sorsunkért mi vagyunk felelősek, mi alakítjuk, s olyanná válik, amilyenné tesszük. Engem nem érdekel a családod, a rokonságod, a vélt barátaid és ismerőseid, engem csak te érdekelsz. Te, aki olvasod a soraimat. Csak és kizárólag önmagamért és érted vagyok felelős. Tudod, mit jelent a felelős szó? Azt, hogy amikor válaszra vársz, valaki felel. Felel ő. Ilyen egyszerű.

Eddig, lehet, azt hitted, te másokért vagy itt, akkor vagy jó, ha mindig mindenkit megértesz, ha alkalmazkodsz, ha idomulsz, ha belesüllyedsz egy családba, közösségbe. Akkor vagy jó, ha mindig minden szempontot mérlegelsz minden egyes lépésednél: kinek lesz jó és kinek lesz rossz. Azt hitted, akkor vagy jó, ha mindig minden körülményben mindenkinek megfelelsz.

Ez az első félreértés. Mert tíz ember tíz féle indíttatással, motivációval születik erre a Földre, hát hogyan is tudnál te mindennek megfelelni? Ami az egyiknek szép és gyönyörű, az a másiknak rút és utálat. Aminek az egyik örül, az a másikból dühöt vált ki. Van, akit szeretettel a szívedre ölelhetsz, a másik ettől megrémül. Van, akivel őszinte lehetsz, más hazugságra kényszerít. Van, aki örül a mosolyodnak, van, aki irigyel ezért az egyetlen mosolyodért. Érdemes hát mások szemével értékelned önmagad? A választ te tudod magad számára, én nem…

A második félreértés. Attól félsz, ha végre önmagaddá válsz, magadra maradsz. Ez sohasem történhet meg veled. Abban a pillanatban, amikor te képessé válsz arra, hogy megmutasd az igazi arcodat, azt, aki te vagy valójában, olyan emberek gyűlnek köréd, akik tovább visznek téged a saját utadon. Őszintén. Elvárások nélkül. Csupán csak önmagadért. Azért, amilyen vagy, s amiért itt vagy. Hogy van-e bátorság benned ehhez én nem tudom…ezt csak te tudod.

A harmadik félreértés. Mindannyian hazug játszmákat játszunk: álarcokat viselünk és önmagunkból semmit sem mutatunk. Mosolygunk arra, akire nem biztos, hogy kellene, s bezárjuk szívünk azok előtt, akik előtt jobb lenne, ha kinyitnánk. Káoszt teremtettünk, káoszban élünk. Ennek a káosznak egyetlen oka van: semmi és senki sem valódi. S ettől vagyunk lehangoltak, betegek, reménytelenek, ezért félünk, ezért nincs önbizalmunk.

Nem kell sem többnek, sem kevesebbnek lenned, mint aki vagy. Így vagy tökéletes. S ha kilépsz végre az álarcaid mögül, olyan emberekkel találkozol, akinek te kellesz az önmagad valóságában. Nem lesz több csalódás, nem lesz több félreértés, mert tiszta lappal játszol.
Felszabadulsz, mert nincs több önmagadra kényszerített szerep. Olyan érzés ez, mint mikor a fuldokló végre vehet egy mély nagy levegőt.

Ha nem jártam volna égig ezt az utat, nem hívnálak erre az útra. Persze, az elején volt nagy ramazuri, kiderült, ki is az igazi barát és ki nem, a családom alól is kicsúszott egy ideig a talaj. Emberek tűntek el mellőlem, de az újak, akik helyettük jöttek mind a mai napig, megvannak.
Azzal, hogy mertem az lenni, aki vagyok valójában csak nyertem. Eltűntek a szorongásaim, nem érdekelnek az elvárások, azt adom, aki vagyok. S érdekes módon sokkal több szeretet, megértés, tolerancia van bennem, ha úgy nézzük, sokkal többet és tisztábban tudok adni magamból.

S élek!

Végre élek!

Zsóka
Kategória: Új utakon | Hozzáadta:: Zsóka (2011-02-10)
Megtekintések száma: 1285 | Hozzászólások: 5
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Új utakon [33]
Sose nézz vissza!
Életünkről [10]
Ha a válaszokat keresel

Statisztika


Online összesen: 6
Vendégek: 6
Felhasználók: 0

Block title