Cikkek katalógusa

Oszd meg!

Keresés a honlapon

Adomány

Útmutató

Mini-chat

Látogatóink

Block title

Főoldal » Cikkek » Új utakon » Új utakon

Tudod, tévedsz!
Tudom, eddig abban éltél, hogy tűzz ki célokat magad elé, mert a legfontosabb a cél maga. S ha elérted a célt, már rendben is vagy. A cél volt az életed értelme. A cél, amivel azonosultál, amiért mindent megtettél. Amiért erőt és időt és semmit nem kíméltél. Legkevésbé saját magadat.

Elhitették veled, hogy a cél maga az élet.

Nem, a cél nem maga az élet, hanem eszköz az élethez! S ha ezt most megérted, sok-sok nehéz teher hullik le rólad. Sok saját magad és mások által rád rakott hátizsákot fogsz letenni.

Mire is gondolok? Iskolába jártál, de a cél, hogy elvégezd, csak eszköz volt ahhoz, hogy ismereteid legyenek a világról, amelyben élsz. (Az oktatást 20 éves pedagógusi munkám után hagytam el…hagy ne minősítsem…az iskola mindenre tanít, csak az életre nem. S most nem akarom bántani a tanárokat, ezt ők tudják a legjobban!) Munkát kerestél, találtál, de a munka csak eszköz önmagad megismerésére. Családot terveztél, vagy tervezel, de ez nem cél, csak eszköz, hogy megismerd önmagad: mire vagy te képes ebben a közegben? Szerelemre vágytál, vagy vágysz, de ez sem cél, csak eszköz ahhoz, hogy megtudd magadról, mennyit tudsz adni, el és befogadni a másikból és magadból. Karrier, pénz, siker – mind megannyi eszköz ahhoz, hogy önmagad próbára tedd.  S ha mindezt, mint célt elérted, mi van tovább? Ha az élet céljának tekinted, mi van mögötte? Hova tovább? 

Ritkán hozok személyes példákat, de most ide kívánkozik. 

Sok-sok cél volt előttem, amit az életem értelmének hittem. Imádtam a hivatásomat. Imádtam a „gyerekeimet”, mert a tanítványaim a „gyerekeim” is voltak egyben. Kegyes volt hozzám a sors, lehetőségek tárházát hozta elém.  Sikeres voltam a tanítványaim, a „gyermekeim” és a szakma szemében egyaránt. Elértem mindent, ami emberileg és szakmailag lehetséges volt. Fenn voltam a csúcson.  Meghívás előadások tartására, pályázatok írása, nyerése, rádió, tv felvétel. Ehhez hozzátartozik, hogy már akkor is hasonló emberke voltam, mint most: nem egy könnyű eset. De akkor, és ott és abban a helyzetben úgy láttam, hogy az életem értelme, célja, netovábbja, hogy a legjobb pedagógusok egyike legyek. Az lettem. S ott álltam örömtelenül, kiégetten, a nem tudom hogyan tovább érzésével. Elértem mindent, ami emberileg lehetséges, ráadásul belső hittel, bizalommal, végtelen szeretettel, s olyan boldogtalannak éreztem magam, mint még sohasem! Mert akkor még nem tudtam, hogy a cél nem az élet értelme, csak eszköze!

Csak gondold el. Mennyi, de mennyi célod volt eddig is! Volt, amit sikerült, volt, ami nem. Volt, amit elértél, s volt, amit nem. De mindez sosem volt maga az élet, az élet ettől sokkal összetettebb, egy teljes egész valóság, melyben minden apró cél csak eszköz.

Eszköz, hogy közelebb juss önmagadhoz. Eszköz, hogy megismerd a saját valóságodat.  Eszköz ahhoz, hogy megismerd ebben a világban a számodra legfontosabbat, önmagadat. Minden cél csak eszköz ahhoz, hogy ebben az anyagba zárt világban megtudd, mire vagy képes és mire nem. Amire képes vagy, az a tiéd. Az a te utad. Az önmagad megismerésének, megmutatásának az útja. Amire nem vagy képes, azon sohase aggódj.

Van egy nagyon kedves Ady idézetem: „Szeretném magam megmutatni, hogy látva lássanak.” Ebben minden benne van, ami az élet. Ebben nincs semmi cél. Csak az élet értelme, valósága, az élet maga.

Tudom, sok-sok célod van még. Nekem is. De ma már tudom, hogy ezek a célok sosem lesznek az életem értelme, csak eszközök ahhoz, hogy megtudjam, ki is vagyok valójában? Ki az bennem, aki újra és újra próbára teszi magát, elesik, majd újra feláll, elfogy az ereje, majd erőt gyújt, boldog és boldogtalan, szomorú és derűs, van fenn és van lenn, mint a hullámzó tenger? 

Mik a céljaim? Ma már tudom, hogy eszközök ahhoz, hogy megismerjem a saját belső világomat, ami csak az enyém, senki másé. Ami megkülönböztet ugyan mindenki mástól, de ezáltal egy kötelék is a többiek felé. Mert van, amivel én rendelkezem, van amivel mások. S ha mindezt összeadjuk, valamennyien: megtudhatjuk, kik is vagyunk valójában. Ma már tudom, hogy a célok csak eszközök. Nem többek és nem kevesebbek.

És te?

Zsóka

Kategória: Új utakon | Hozzáadta:: Zsóka (2011-10-31)
Megtekintések száma: 704 | Hozzászólások: 6
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Klubtagság

Iratkozz fel!

Hírlevél

Neked szól!

Itt vagyunk!

A fejezet kategóriái

Új utakon [33]
Sose nézz vissza!
Életünkről [10]
Ha a válaszokat keresel

Statisztika


Online összesen: 35
Vendégek: 31
Felhasználók: 4
gyorke69, horvathannaa, kovacsveralucia, juliaorban

Block title